Ingrediente
- Pentru aluat:
- 500 gr faina + 25 gr faina
- 1 ou
- 250 ml lapte
- 85 gr zahar
- 7 gr drojdie uscata sau 25 proaptata
- 100 gr unt
- un varf de cutit cu sare
- 1 esenta de vanilie
- Pentru umplutura
- 100 gr unt
- 50-75 gr migdale prajite si tocate
- 2 linguri mari nutella
- Pentru uns:
- 1 galbenus usor batut
- 1-2 linguri lapte
Mod de preparare
Pregatim aluatul: mixam foarte bine oul cu laptele caldut. Adaugam zaharul si esenta de vanilie, omogenizam totul pentru a se dizolva zaharul. Daca folositi o drojdie proaspata, e bine sa o adaugati acum, iar daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina.
Adaugam in aceasta compozitie jumatate din cantitatea de faina (cu drojdia uscata) cernuta. Adaugam untul foarte moale (la temperatura camerei), apoi restul de faina, putina sare si framantam cu mana. Acoperim aluatul cu o folie alimentara si lasam sa dospeasca intr-un loc caldut timp de 2 ore.
Dupa ce aluatul a dospit, il rasturnam pe o planseta de lucru, usor infainat (mai adaugam 25-50 g faina) si intindem o foaie groasa de 0.7-0.8 cm. Ungem foaia pe toata suprafata cu 100 g unt moale(la temperatura camerei) si o pasta formata din nutella si 60 g migdale prajite si tocate maricel (restul de migdale 15 g raman pentru suprafata exterioara a brioselor).
Rulam foaia pe lungime si o taiem bucatele (trapezoidale). Presam fiecare briosa in centru cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, exact pe centru.
Punem briosele pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si lasam la dospit 45 minute. Dupa acest timp ungem briosele cu un galbenus la care adaugam 2 linguri de lapte caldut si presaram migdalele ramase.
Le coacem in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 15-20 minute.
Daca ti-a placut reteta noastra "Briose finlandeze" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (25)
|