Canelés de Bordeaux

Postat de ctlina in Dulciuri
15 Sep 2015 | 4118 vizualizari
Canelés de Bordeaux

Canelés de Bordeaux este denumirea corectă a acestor specialitati frantuzesti de prin secolul al XVII-lea. Se spune ca numele acestei delicatese vine de la formele cilindrice cu striatii (cannelés) in care se coc prajiturelele. O alta ipoteza este ca: Călugăriţele dintr-o mănăstire din Bordeaux, aparţinând Ordinului Bunei Vestiri, au început să coacă nişte preparate micuţe din aluat, folosind gălbenuşurile donate de viticultorii locali care clarifiau vinurile cu albuşuri de ou. Altii spun c-ar fi de fapt urmasul unei prajituri (canole) care se facea in Bordeaux in vremuri vechi. Astăzi, popularitatea micuţelor „canelés” a atins un nivel mondial, sunt iubite şi savurate; încântă şi intrigă deopotrivă, pentru că sunt rumene, crocante, caramelizate la exterior şi moi, suculente în interior; dar şi pentru că prepararea lor e aproape la fel de complicată ca a pretenţioşilor macarons. (surse: wikipedia si simonacallas.com)

Ingrediente

  • 1 litru de lapte
  • 4 ouă
  • 100 gr de migdale maginate
  • 200 gr făină
  • 400 gr zahăr
  • 40 gr unt
  • 1 pastaie de vanilie
  • esenta extract de vanilie
  • 2 linguri de rom - n-am pus deoarece am vrut sa le fac cu fructe rosii
  • 150 gr fructe roșii (opțional)

Mod de preparare

Într-un bol, bateti ouale.
Pastaia de vanilie o taiati pe lungime  si o curatati bine de seminte.

Se pune la fiert laptele cu pastaia de vanilie taiata, semințele de vanilie, esenta de vanilie si untul. Asigurați-vă că untul este topit. Se toarnă laptele fierbinte peste ouă amestecand in continuu.

Lasam sa se raceasca.

Într-un castron, amestecati făina, migdalele macinate si zahărul.

Se adaugă treptat laptele răcit (fără păstaia de vanilie). Se amestecă bine.

Punem să se odihnească 24 de ore la frigider.

Incalziti cuptorul la 240 ° C. Ungeti formele ondulate cu unt.

Am pus fructe de padure in cateva din forme- fructele se vor ridica si vor ramane la suprafata.

Scoateți compozitia din frigier, amestecati-o bine.

Se toarnă în forme, se vor umple  numai pe trei sferturi.

Dam la cuptor. Dupa 10 minute, schimbam temperatura la 190 ° C si se vor coace inca 40 minute urmarindu-le din când în când.

Lasam sa se raceasca un pic si le scoatem din forma cand sunt inca calde.

Aceste prăjituri mici si minunate pot fi savurate în principiu cu o cafea.

În mod tradițional sunt gătite în forme mici de cupru sau mai recent din silicon.

Am făcut o parte si-n forme de muffins .... lasam inca 15 minute la cuptor, sunt la fel de bune, mai putin aspectoase dar se demuleaza mai usor hi hi.

Pofta Buna !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Canelés de Bordeaux" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert inghetata de merisoare

Postat de katty

Desert inghetata de merisoare

Merisoarele impreuna cu apa, zaharul si amidonul le punem la foc intr-o craticioara. Amestecam ocazional pana fructele se inmoaie si se leaga un sos.In acest moment fie mixam compozitia, fie...

Citeste continuarea

Desert croissante cu unt si scortisoara

Postat de Oana

Desert croissante cu unt si scortisoara

Pentru aceasta reteta am ales varianta usoara cu aluat congelat, pentru ca dureaza destul de mult sa pregatesc unul proaspat, iar micul dejun trebuie rezolvat rapid. Mai intai amesteca untul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.09.2015, 22:47
la 15.09.2015, 23:24
Wow!!! Chiar saptamana trecuta am facut ceva de gen cu migdale....minunatie...asa ca-mi imaginez gustul!
la 16.09.2015, 07:04
Super!
la 16.09.2015, 08:07
la 16.09.2015, 08:44

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking