Mod de preparare caramel:
Am pus zaharul într-o craticioara de inox cu fundul mai gros,o folosesc mereu când caramelizez zaharul pentru ca nu se lipeste.
Am pus craticioara la foc mic.Am lasat zaharul sa se caramelizeze,nu am amestecat,doar am mai scuturat câte putin cratita pentru ca zaharul sa se caramelizeze uniform.
In aceasta etapa va trebui sa fiti foarte atenti,sa lasati zaharul doar pâna ce are culoarea chihlimbarului,adica usor maroniu,altfel în câteva secunde zaharul se poate arde si va primi un gust amarui.
Când zaharul s-a caramelizat,am luat cratita de pe foc si am adaugat untul taiat cubulete.
Mare atentie sa nu va ardeti cu zaharul fierbinte.
Am pus craticioara din nou pe foc si am amestecat usor cu o lingura de lemn pâna ce compozitia a devenit omogena si zaharul a început sa se înmoaie.
In aceasta etapa veti observa ca untul topit se va separa de zahar,dar pe masura ce acesta se va topi cele doua ingrediente se vor omogeniza.
Am luat iarasi de pe foc si am adaugat usor smântâna pentru frisca.
Am pus iarasi pe foc si am lasat sa fiarba pâna ce zaharul s-a topit complet si compozitia s-a îngrosat putin.
In acest moment am adaugat si sarea.
Sarea doar va accentua gustul caramelului,de aceea nu trebuie sa exagerati cu cantitatea folosita.
Am pus cratita în care am pregatit caramelul într-un vas mai mare în care am pus apa rece si am amestecat cu o lingura de lemn pâna ce caramelul s-a racit.
Pe masura ce se raceste,el se va si îngrosa.
La fel se va întâmpla daca-l pastrati la frigider.
Daca aveti nevoie sa fie mai fluid,e suficient sa-l puneti într-un vas cu apa fierbinte.
Poftă bună !!!