Ingrediente
- 800-900 grame de cartofi albi
- 100 grame de unt
- 100 grame de telemea de vaci
- 2 gălbenușuri
- sare
- piper
- nucșoară (opțional)
Mod de preparare
Cartofii se decojesc, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Când se formează spumă deasupra, se culege și se aruncă.
Cât timp fierb cartofii (20-25 de minute) se pregătește tava cu hârtie de copt, se răzuiește fin telemeaua, se separă gălbenușurile de albușuri și se taie untul în bucăți mici, pentru a se topi mai repede.
Când cartofii au fiert bine, se scurg de apă, se pasează fin și se adaugă untul. Se mixează până ce se topește untul și se adaugă telemeaua răzuită fin. Se încorporează uniform brânza, după care se adaugă și gălbenușurile. Se omogenizează compoziția și apoi se condimentează cu sare și piper, după gust. Cine vrea, poate să adauge și nucșoară. Așa este în rețeta originală, așa am făcut și eu, dar altă dată nu voi mai repeta experiența, pentru că gustul acestui ingredient nu mi se pare adecvat preparatului.
Se pune compoziția într-un poș și se formează ”bezele” de cartofi pe toată suprafața tăvii, cu un spațiu mic între ele, pentru că vor mai crește puțin în cuptor.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce ”bezelele” de cartofi se rumenesc frumos.
Cartofii Duchesse se servesc calzi, cu sosuri, salate, sau alături de o friptură, de orice fel.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cartofi Duchesse, cu branza sarata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
|