Cascaval de casa

Postat de rhapsody in Aperitive / Garnituri
17 Mai 2013 | 33931 vizualizari
Cascaval de casa

Cascavalul este fabricat prin tehnologia oparirii casului maturat obtinut din diverse tipuri de lapte: de oaie, de vaca sau amestec. Oparirea casului in apa are loc la o temperatura ce variaza intre 72-80°C. Dupa procesul de sarare, acesta se lasa la maturat in anumite conditii.

Ingrediente

  • 9.5 l lapte nepasteurizat
  • 2 ml cheag
  • 1.5 - 2 l apa
  • 1 lgt sare

Mod de preparare

1. Punem laptele la incalzit, cand ajunge la temperatura de 35-37°C oprim focul, adaugam cheagul amestecam si-l lasam sa actioneze.

2. Taiem coagulul pe verticala, cu un cutit, mai lasam 10 min sa se odihneasca.

3. Scoatem coagulul si il pune intr-o sedila la scurs 12-24 ore. In momentul acesta am obtinut casul de vaci, care se poate consuma asa. ;) 

4. Punem apa la infierbantat (sa nu depaseasca 80°C, in caz ca a dat in fiert puneti apa rece), taiem casul in felii mici apoi il punem in apa fierbinte.

5. Imediat ce l-am pus in apa incepem sa-l invartim cu ajutorul a doua linguri de lemn, pana cand devine elastic (procedeul acesta poate dura 5-10 min) si il puteti intinde ca in imagini.

6. Il punem intr-o forma unsa cu putin ulei si il lasam 12-24 ore la temperatura camerei.
 7. Il scoatem din forma, iar inainte de a-l infolia si baga la frigider il "imbracam" in sare. Sarea o puteti adauga si in timpul procesului de oparire, sau chiar inainte de a-l pune in forma. 

   Nota!

1. Conditiile de maturare a cascavalului sunt diferite in functie de tipul de cascaval. De regula, este pus in camere/beciuri fara umiditate si lasat sa se matureze cateva saptamani/luni.  
2. Exista mai multe tipuri de cheag: sub forma de pudra, tablete sau lichid. In functie de produsul ales cititi instructiunile si adaptati la cantitatea de lapte.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cascaval de casa" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Paste cu sunca si sos de rosii la cuptor

Postat de rocsi_1612

Paste cu sunca si sos de rosii la cuptor

Intr-o cratita puneti apa cu sare, o transferati pe foc. Cand apa incepe sa clocoteasca, dati drumul pastelor. Le fierbeti 5-7 minute, amestecati din cand in cand. Cand sunt gata, le scurgeti bine...

Citeste continuarea

Pizza cu aluat pufos

Postat de rocsi_1612

Pizza cu aluat pufos

Intai o sa va spun cum am pregatit  sosul de rosii , ca sa aiba timp sa se racoreasca. Intr-o cratica micuta puneti o cana suc de rosii de casa (sau cumparat). Adaugati sare, piper, oregano...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.05.2013, 10:09
Felicitari ... sper intr-o buna zi sa reusesc si eu sa fac cascaval ...
la 17.05.2013, 10:10
Wow,ce bine arata...
la 17.05.2013, 10:15
Super
la 17.05.2013, 10:17
la 17.05.2013, 10:18
Super

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking