Castraveti murati, in saramura cu otet

Postat de vasimur in Muraturi
22 Sep 2019 | 8471 vizualizari
Castraveti murati, in saramura cu otet

În familia mea sunt preferați castraveții în saramură, din motive lesne de înțeles. Dar mi-am adus aminte de o rețetă de castraveți în saramură cu oțet, pe care obișnuia s-o facă mama mea când eram copil, fără conservanți, doar cu ceapă, usturoi, morcov, mărar uscat, oțet și bobițe de muștar și piper. Cui îi place poate să pună și ardei iute dar mama nu obișnuia deoarece nu este prea agreat de către copii. Castraveții aveau un gust dulcișor, erau crocanți și se păstrau foarte bine până spre vară. Așa că m-am hotărât s-o fac și eu, după mai mulți ani, mai ales că se pretează celor care nu au voie să mănânce prea sărat cum este și cazul soției mele! Din ingredientele de mai jos au rezultat 5 borcane de 800 ml cu castraveți.

Ingrediente

  • 2 kg castraveți
  • 1-2 morcovi
  • 1-2 cepe nu prea mari
  • 5-6 căței de usturoi (câte unul în fiecare borcan!)
  • 1 legătură de mărar uscat
  • 1 legătură de cimbru uscat
  • 1 lingură de boabe de piper
  • 1 lingură de boabe de muștar
  • 1-2 rădăcini de hrean
  • 1 l apă
  • 500 ml oțet de 9 grade
  • 1-2 linguri cu vârf de sare mare neiodată
  • 1-2 linguri cu vârf de zahăr
  • 1 foaie de dafin (opțional)
  • 1 ardei iute mic (opțional)

Mod de preparare

Pregătirea ingredientelor și așezarea lor în borcane. Înainte de toate spălăm bine și sterilizăm atât borcanele cât și capacele. Alegem castraveți cornichon cât mai mici ca să-i putem așeza în borcane de 800 ml. Spălăm castraveții și îi punem la scurs. Între timp curățăm ceapa, usturoiul, morcovul și hreanul. Ceapa o tăiem rondele iar rădăcinoasele ( morcovul și hreanul) le tăiem fâșii nu prea groase.

Pe fundul fiecărui borcam pune 2-3 felii de ceapă, un cățel de usturoi și presărăm câteva boabe de piper și de muștar precum și o crenguță de mărar (sau semințe de mărar) și cimbru. Așezăm castraveții în picioare, cât mai strâns iar printre ei strecurăm și fâșii de hrean și morcov. Deasupra putem să mai punem felii de ceapă, bobițe de piper și muștar și bineînțeles crenguțe de mărar uscat și cimbru, care vor da o aromă deosebită castraveților! Dacă vă place puteți pune și ardei iute, eventual tăiat rondele. 

Pregătirea saramurii cu oțet. Într-o oală punem apa la fiert, împreună cu sarea și zahărul. Dacă vă plac castraveții mai dulci atunci puteți să puneți 2 linguri de zahăr, sau mai mult. Când începe să fiarbă și s-au dizolvat complet sarea și zahărul, adăugăm oțetul și oprim focul. Eu nu am pus foaie de dafin.

Lăsăm saramura să se răcorească puțin, după care o punem fierbinte în borcane, peste castraveți, cu un polonic. Pentru ca borcanele să nu se spargă, punem sub ele lama unui cuțit când turnăm saramura fierbinte! Lăsăm borcanele să se răcească până a doua zi și abia după aceea punem capacele și le depozităm în cămară, la răcoare, fără să le mai sterilizăm. După o lună și jumătate sau două sunt numai buni de mâncat.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti murati, in saramura cu otet" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata de boeuf

Postat de RODIMUR

Salata de boeuf

Carnea de vițel/vită se spală, se curăță de vițe, seu și de pielițe nedorite, după care se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este cazul și se adaugă...

Citeste continuarea

Salata "a la russe"

Postat de MotanLaOale

Salata "a la russe"

Cartofii se fierb in coaje. Cand sunt fierti se curata si se lasa la racit. Se toaca cubuletze mici. Morcovii, telina, pastarnacul si radacina de patrunjel se fierb in apa cu putina sare. Se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 22.09.2019, 18:23
la 22.09.2019, 18:27
E perioada conservelor. Si e minunat cand treburile se impart in familie... Felicitari!
la 22.09.2019, 18:35
Mulțumesc!
la 22.09.2019, 18:48
la 22.09.2019, 19:06
Foarte buni, aceasta reteta o fac si eu in fiecare an!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking