Castraveti murati la borcan

Postat de Lena in Muraturi
11 Sep 2009 | 12256 vizualizari
Castraveti murati la borcan

Sunt castravetii preferati a familiei mele, avantajul fata de muraturile clasice este ca se poate face in borcane de diferite dimensiuni. Recomand sa incercati anul acesta si acesti castraveciori.

Ingrediente

  • Castraveti - 4.5 kg Alegeti castraveti proaspeti si mici.
  • Morcovi -  4 buc  
  •  Usturoi - 30 buc adica 30 de catei
  •  Marar intreg uscat - 2 buc betele de marar le rupeti in bucati mici
  • Ardei iute -  2 buc  
  • Radacina de hrean - 6 buc  
  • Piper negru(boabe) 2 buc - 2 pachete
  • Mustar boabe 2 buc - 2 pachete
  • Frunza de dafin - 20 buc  
  •  Apa - 5 l  
  • Sare pentru muraturi - 5.5 linguri

Mod de preparare

1. Spalati bine borcanele si le scurgeti de apa.

2. Spalati si curatati restul de legume si mirodenii. In fiecare borcan puneti cate 2-3 bete de marar, 3 catei de usturoi, jumatate de radacina de hrean, cateva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 lingurita de mustar boabe, 2 frunze de dafin si cate o bucatica mica de ardei iute(dupa preferinta).

3. Aranjati bine castravetii in borcane, ca sa nu ramana locuri goale - la mine au incaput cate 5-6 castraveti.

4. Castravetii care nu incap in borcan le puneti cu putine mirodenii intr-o cratita sau casoleta mai mare  -  le veti folosi pentru a umple borcanele dupa ce se mai lasa castravetii de acolo.

5. Fierbeti 5 litri de apa cu 5.5 linguri de sare (Proportia este de 1l de apa la 1 lingura de sare cu varf).

Cand fierbe bine apa cu sarea, o turnati in borcane si in casoleta cu rezerva de castraveti - asa ca sa acopere bine toate legumele.

6. Inchideti borcanele bine si le lasati o zi la umbra (de obicei le tin la bucatarie pe masa).

7. Apoi scurgeti apa din borcane si casoleta inapoi in cratita si o puneti la fiert.

8. Lasati sa fiarba bine 2-3 min si o turnati inapoi in borcane.

Mai lasati o zi castravetii sa se mureze.

9. Urmatoarea zi scurgeti iarasi moarea din borcane in cratita, o puneti la fiert. In acest timp umpleti spatiile goale formate dupa ce s-au mai lasat castravetii cu cei din casoleta. Aranjati bine, puteti sa le fortati putin.

Apoi turnati moarea clocotita inapoi in borcanele cu castraveti, puneti capacul si inchideti bine.

10. Dupa ce ati inchis bine, intoarceti usor borcanul sa verificati daca nu curge. Daca curge mai fortati capacul sa se inchida bine. Apoi intoarceti borcanele cu fundul in sus pe un prosop pana se racesc.

Se pastreaza in camara, debara chiar si la temperatura camerei.

11. Cantitatea de castraveti si mirodenii o puteti varia dupa plac, important este sa pastrati proportia de apa cu sare. Castravetii sunt buni de mancat cam in 2-3 saptamani dupa ce le-ati inchis.

Sper ca am explicat bine pasii, daca ceva nu se intelege ma intrebati in comentarii.

Recomand cu incredere reteta, este perfecta pentru amatorii de castraveti acrisori si crocanti.

Pofta Buna!

P.S. Vezi reteta de castraveti murati la borcan pe site-ul meu de retete culinare

Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti murati la borcan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (2)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Salata Mos Craciun cu pui, ciuperci si maioneza

Postat de oanapl

Salata Mos Craciun cu pui, ciuperci si maioneza

Se fierb pulpele de pui, se lasă se se răcească, se taie cubulețe și se pun într-un castron. Se clătesc ciupercile, se scurg bine de apă și se taie cubulețe. Se taie cubulețe...

Citeste continuarea

Castraveti murati vara la soare - Castraveti covasiti

Postat de Corina33

Castraveti murati vara la soare - Castraveti covasiti

Se curăță usturoiul și se taie în doua fiecare bucată. Se spală bine castraveții și se crestează în două sau dacă sunt mari, se taie în patru pe lungime. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.09.2009, 10:30
immmm...
la 06.10.2009, 10:57
DIN CATE RETETE AM INCERCAT ACEASTA ESTE CEA MAI SIGURA asa ca d na lena are dreptate singura dif este ca eu pun cstrav in bidonase de 5 10 l.mult succes celor care o incearca este f sigura reteta

Vezi toate comentariile (2)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking