Chifle impletite

Postat de RODIMUR in Piine
11 Oct 2020 | 6161 vizualizari
Chifle impletite

Unii cred că chiflele împletite sunt japonze, dar între aceste preparate există câteva deosebiri, dacă nu neapărat la compoziția aluatului, atunci măcar la modelare. Eu am făcut și japoneze, dar altfel, iar acum pot spune, după ce am încercat deja, în urmă cu vreo 10 zile, că după modelul acestor chifle împletite pot fi făcute, mai ușor și pâini rotunde împletite. Evident, aceste chifle împletite sunt o specialitate a patiseriei, nu se fac doar cu: făină drojdie, apă și sare așa cum cred unele persoane mai radicale. Ar fi mult mai simplu, pentru cei care gândesc astfel, să cumpere pur și simplu aceste produse de la magazin. Dar și acelea nu sunt chiar atât de simplu și atât de minimal realizate, din punct de vedere compozițional. De aceea sunt nu numai drăguțe, dar și foarte bune. În fine, aceste chifle au ieșit excelente, foarte frumoase și imediat voi face altele, din aceeași cantitate, pentru că din prima tranșă, patru au fost oferite, primele două chiar fierbinți, abia scoase din cuptor. Din ingredientele de mai jos am făcut 8 chifle împletite, absolut delicioase și foarte frumoase.

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 1 ou
  • 7-8 grame de drojdie proaspătă
  • 200-250 ml de lapte cald
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui
  • făină albă pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • 2 linguri de susan

Mod de preparare

Făina cernută se pune în vasul de frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia. Se adaugă treptat lapte cald și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul.

Apoi se adaugă treptat lapte cald și se încorporează toată făina. Pentru definitivarea aluatului se adaugă și o lingură de ulei de floarea soarelui și se frământă până la omogenizare și până ce devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, ca să dospească.

După aproximativ 30-35 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământîă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se împarte în 8 bucăți egale.

Se ia o bucată, se frământă 1 minut și se porționează în 6 bucăți mai mici din care se fac tot atâtea suluri de aluat, cam de 14-15 cm lungime, mai groase la mijloc și mai subțiri la margini.

Se așează pe planșetă, orizontal, 3 suluri de aluat și apoi celelalte se strecoară printre ele, ca la o țesătură (urmăriți imaginile foto atașate, foarte explicite). Capetele sulurilor, câte 3, în părțile de jos, sus și lateral, stânga și dreapta, se vor împleti în 3, așa cum se împletesc codițele și apoi se ascund dedesubt. 

Se netezesște chifla frumos, să rămână rotundă și se pune pe planșeta înfăinată, până ce se modelează și celelalte chifle împletite.

Când sunt toate chiflele pregătite, se ung cu un ou și se presară cu susan, după care se dau la cuptor, la temperatură medie, până ce se coc și se rumenesc frumos. Atunci se scot din cuptor și când se mai răcoresc puțin, se scot din tavă (tăvi) și se pot servi, ca atare, pur și simplu (pentru că sunt foarte gustoase și pufoase) sau la micul dejun. Sunt excelente și la pachet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chifle impletite" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (26)
Retete similare

Chifle impletite a la Elisa

Postat de Sidy

Chifle impletite a la Elisa

Se introduc ingredientele in masina de paine in ordinea enumerata si se planifica masina la programul de framantat si dospit. Cand este gata programul, scoatem aluatul pe o suprafata facuta cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.10.2020, 14:55
Cat sunt de frumoase, dar nu stiu daca m-as incumeta sa le impletesc!
la 11.10.2020, 15:37
la 11.10.2020, 15:40
Mulțumesc frumos, Mirela! Chiar sunt foarte ușor de împletit, de aceea am și postat rețeta, pentru cei interesați...
la 11.10.2020, 15:41
la 11.10.2020, 16:10
Ce bine arata!

Vezi toate comentariile (26)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking