Chiftelute din naut cu somon

Postat de simona72 in Aperitive / Garnituri
12 Mai 2016 | 4056 vizualizari
Chiftelute din naut cu somon

Chiftelutele din naut sau falafel sunt foarte cunoscute in Orientul Mijlociu. M-am inspirat din reteta lor de chiftelute la care am adaugat somon afumat taiat cubulete. Traditional ele se consuma in lipii, cu muraturi, salate si sosuri. Pentru amatorii de mancaruri arabesti si pentru vegetarieni aceasta reteta nu poate fi decat minunata, cel putin mie asa mi s-a parut. Noi am savurat-o alaturi de salata, dovlecei facuti la gril/gratar si un sos pe baza de iaurt. Nu ramane decat sa incercati reteta si sa o adaptati in functie de gusturile voastre…

Ingrediente

Aproximativ 250 gr naut

  • 100 gr somon afumat
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 1 lingurita seminte de coriandru
  • 1 lingurita turmeric
  • Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
  • 2 oua
  • In plus: ulei pentru prajit chiftelele
  • 3-4 linguri pline cu faina+1 lingurita chimen pentru tavalit chiftelele
  • Pentru servit: salata(eu am folosit valeriana), 1 dovlecel
  • Pentru sos:
  • 300 gr iaurt gras grecesc
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • Cateva frunze de patrunjel tocat fin
  • Cateva frunze de menta tocate fin
  • Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
  • 1 lingurita pasta tahini
  • 2-3 ciupituri boia afumata
  • Felii de lamaie

Mod de preparare

Nautul se pune de seara pana dimineata la inmuiat cu apa si 1 lingurita bicarbonat de sodiu. Dupa ce nautul s-a umflat il spalam in cateva ape. Il punem la fiert pana boabele sau inmuiat. Lasam nautul sa se raceasca…

In vasul robotului de bucatarie punem nautul fiert si racit, frunzele de patrunjel spalate. Maruntim ingredientele. Punem compozitia intr-un castron, adaugam ceapa verde si usturoiul taiate fin, semintele de chimen si coriandru zdrobite in mojar, sare si piper proaspat rasnit si ouale. Amestecam cu mana compozitia pana se intrepatrund aromele si ingredientele sunt bine amestecate. Adaugam somonul taiat cubulete, amestcam, gustam si asezonam  compozitia de chiftele. La urma adaugam turmericul si amestecam pentru ultima oara. Lasam la odihnit pentru 15 minute la frigider. Cu mainile umezite formam chiftelute. Amestecam cateva linguri de faina cu seminte de chimen zdrobite in mojar. Tavalim chiftelele prin amestecul de faina apoi le prajim in ulei incins pana devin usor rumene. Se scot pe servetele de hartie.

Dovlecelul se taie felii, se pudreaza cu sare si se prajesc feliile intr-o tigaie gril sau pe gratar.

Pentru sos: se amesteca iaurtul cu patrunjelul, menta, sare si piper, pasta tahini. Se asezoneaza dupa gust. La final se adauga uleiul de masline, se amesteca 1-2 ori in sos, se pudreaza cu boia afumata.

 

Mod de servire: in mijlocul farfuriei se pune o gramajoara de salata, peste salata se pun 1-2 linguri sos, de jur imprejur se adauga chiftele, felii de dovlecel, se stropeste totul cu zeama de lamaie si ulei de masline extravirgin. Servim cu lipie sau paine prajita. Sa va fie de folos!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute din naut cu somon" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Saratele fragede

Postat de Ksenya

Saratele fragede

Se amesteca drojdia cu zaharul pana devine lichida. Intr-un vas, se pune untura, smantana, drojdia si branza de oi, se amesteca, apoi treptat se adauga faina, pana devine un aluat ferm. Se...

Citeste continuarea

Quiche cu dovlecei

Postat de Oana

Quiche cu dovlecei

Amestecati ingredientele pentru blat cu ajutorul robotului sau cu mana pana obtineti un aluat ferm si nelipicios Inveliti aluatul in folie de plastic si lasati-l...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.05.2016, 16:15
Ce chiftelute bune! Ador nautul
la 12.05.2016, 16:16
Bune!
la 12.05.2016, 16:17
bune bune
la 12.05.2016, 16:17
ce gust bun trebuie sa aiba
la 12.05.2016, 16:18
Deci, cand o sa vin eu la tine, sa-mi dai sa mananc chestii pamantesti...

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking