Ingrediente
Aproximativ 250 gr naut
- 100 gr somon afumat
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura ceapa verde
- 1 legatura usturoi verde
- 1 lingurita seminte de chimen
- 1 lingurita seminte de coriandru
- 1 lingurita turmeric
- Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
- 2 oua
- In plus: ulei pentru prajit chiftelele
- 3-4 linguri pline cu faina+1 lingurita chimen pentru tavalit chiftelele
- Pentru servit: salata(eu am folosit valeriana), 1 dovlecel
- Pentru sos:
- 300 gr iaurt gras grecesc
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- Cateva frunze de patrunjel tocat fin
- Cateva frunze de menta tocate fin
- Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
- 1 lingurita pasta tahini
- 2-3 ciupituri boia afumata
- Felii de lamaie
Mod de preparare
Nautul se pune de seara pana dimineata la inmuiat cu apa si 1 lingurita bicarbonat de sodiu. Dupa ce nautul s-a umflat il spalam in cateva ape. Il punem la fiert pana boabele sau inmuiat. Lasam nautul sa se raceasca…
In vasul robotului de bucatarie punem nautul fiert si racit, frunzele de patrunjel spalate. Maruntim ingredientele. Punem compozitia intr-un castron, adaugam ceapa verde si usturoiul taiate fin, semintele de chimen si coriandru zdrobite in mojar, sare si piper proaspat rasnit si ouale. Amestecam cu mana compozitia pana se intrepatrund aromele si ingredientele sunt bine amestecate. Adaugam somonul taiat cubulete, amestcam, gustam si asezonam compozitia de chiftele. La urma adaugam turmericul si amestecam pentru ultima oara. Lasam la odihnit pentru 15 minute la frigider. Cu mainile umezite formam chiftelute. Amestecam cateva linguri de faina cu seminte de chimen zdrobite in mojar. Tavalim chiftelele prin amestecul de faina apoi le prajim in ulei incins pana devin usor rumene. Se scot pe servetele de hartie.
Dovlecelul se taie felii, se pudreaza cu sare si se prajesc feliile intr-o tigaie gril sau pe gratar.
Pentru sos: se amesteca iaurtul cu patrunjelul, menta, sare si piper, pasta tahini. Se asezoneaza dupa gust. La final se adauga uleiul de masline, se amesteca 1-2 ori in sos, se pudreaza cu boia afumata.
Mod de servire: in mijlocul farfuriei se pune o gramajoara de salata, peste salata se pun 1-2 linguri sos, de jur imprejur se adauga chiftele, felii de dovlecel, se stropeste totul cu zeama de lamaie si ulei de masline extravirgin. Servim cu lipie sau paine prajita. Sa va fie de folos!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute din naut cu somon" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
|