Chiftelute marinate

Postat de RODIMUR in Porc
29 Oct 2017 | 8814 vizualizari
Chiftelute marinate

Chifteluțele dintr-un amestec de carne tocată (mai multă de porc!) cu aromele necesare sunt o mâncare foarte sățioasă și bună. Numai mirosul pe care-l emană și ai senzația că fără ele nu se mai poate... De câțiva ani, de când am constatat că mezinului îi plac foarte mult așa, fac mai ales chifteluțe marinate. Pentru că au tot ce le trebuie și nu necesită neapărat garnitură. Nici chiar acrituri... Și pentru a le face mai puțin tari, dense și câlțoase, adaug puține legume, care le dau o textură foarte plăcută, moale și pufoasă. Chifteluțele care au numai carne sunt cam aspre și tari... Mai nou, plecând de la rațiuni de ordin medical (regim) se mai fac și chifteluțe la cuptor, dar eu cred că adevăratele chifteluțe gustoase se fac prăjite în ulei. Cuptorul usucă.   Din ingredientele de mai jos am făcut aproape 60 de chifteluțe.

Ingrediente

  • Pentru chifteluțe
  • 1 kg de carne tocată amestec (mai multă de porc)
  • 3 ouă
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 cartof crud
  • 2 felii de pâine muiate (și apoi stoarse) în lapte
  • 4 căței mari de usturoi
  • 1-2 felii de pâine
  • 1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de făină
  • lapte dulce pentru înmuiat pâinea
  • sare
  • piper
  • făină pentru modelat chifteluțele
  • ulei pentru călit ceapa
  • ulei pentru prăjit chifteluțele
  • Pentru sos
  • 700 ml suc de roșii
  • 1 lingură de făină
  • 1 frunză de dafin
  • 2-3 lingurițe de zahăr tos
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 2 cepe
  • 2 căței de usturoi
  • piper
  • 1 linguriță oțet (facultativ) - eu n-am folosit.
  • apă

Mod de preparare

Carnea se spală, se strecoară de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin, chiar de două ori, dacă este cazul.

Se curăță legumele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie fin, se călește ușor, până devine transparentă și se scurge de ulei. Se răzuie pe răzătoarea fină: morcovul, usturoiul și cartoful, iar cele două felii de pâine se înmoaie în puțin lapte dulce și apoi se storc.

Se pun într-un vas încăpător: carnea tocată, ouăle, legumele răzuite, ceapa călită și scursă de ulei, pâinea înmuiată și stoarsă, condimentele (sarea, piperul) și bicarbonatul. Se amestecă bine și apoi se adaugă făina și feliile de pâine făcute firimituri (pentru a nu încorpora prea multă făină).

După ce se omogenizează bine compoziția, se ia câte o lingură din ea, se pune pe planșeta presărată cu făină, se formează o biluță care se aplatizează. Se procedează la fel până se termină compoziția.

Chifteluțele se prăjesc la foc mic, în tigaia cu ulei încins. 

Pentru sosul care va marina chifteluțele, se curăță două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie fin și se călesc ușor, până se înmoaie și devin transparente. Se curăță usturoiul, se spală și se pisează mărunt, după care se pune în cratiță, peste ceapa călită. Tot aici se adaugă 2 pahare de apă și frunza de dafin, sarea, zahărul și piperul și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic.

După 5-7 minute, se adaugă și chifteluțele, se completează cu apă, să le acopere și se lasă cratița pe foc mediu, timp de 7-8 minute.

Separat, se amestecă făina cu 200 ml de suc de roșii, până ce se omogenizează. Se adaugă acest sos de făină peste chifteluțe și apoi încă 500 ml de suc de roșii. Se amestecă ușor, având grijă să nu se prindă de fundul cratiței. Cine vrea să adauge oțet, acum este momentul (eu nu am pus, pentru că sucul de roșii pe care-l folosesc de obicei are un gust dulce-acrișor și nu este nevoie de oțet).

Se mai lasă cratița pe foc încă 4-5 minute, după care se oprește focul de la aragaz.

Chifteluțele marinate se servesc calde, ca atare, sau mai pot fi însoțite de pireu de cartofi sau de rondele de cartofi fierte la aburi și presărate cu verdețuri.

Cine vrea, poate pune în chifteluțe, mărar verde tocat fin.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute marinate" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Chiftelute marinate

Postat de mirela0911

Chiftelute marinate

Se prepara chiftelutele. Intr-un bol se pune carnea tocata. Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoarea cu gauri mici. Se pune peste carne. Cartoful se curata, se spala si se da pe...

Citeste continuarea

Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual

Postat de Oana

Chiftelute marinate de pui la slow cooker-ul Crock-Pot 3.5 l Manual

Pregateste mai intai amestecul de carne. Marunteste intr-un mini-tocator morcovul, ceapa si usturoiul sau da-le pe razatoarea cu ochiuri mici. Pune legumele peste carne, adauga verdeata...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.10.2017, 22:43
Foarte bune!
la 30.10.2017, 00:08
la 30.10.2017, 04:41
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 30.10.2017, 04:51
la 30.10.2017, 05:14
Mulțumesc frumos, Auraș!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking