Carnea se spală, se strecoară de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin, chiar de două ori, dacă este cazul.
Se curăță legumele, se spală și se șterg cu un prosop de hârtie. Ceapa se taie fin, se călește ușor, până devine transparentă și se scurge de ulei. Se răzuie pe răzătoarea fină: morcovul, usturoiul și cartoful, iar cele două felii de pâine se înmoaie în puțin lapte dulce și apoi se storc.
Se pun într-un vas încăpător: carnea tocată, ouăle, legumele răzuite, ceapa călită și scursă de ulei, pâinea înmuiată și stoarsă, condimentele (sarea, piperul) și bicarbonatul. Se amestecă bine și apoi se adaugă făina și feliile de pâine făcute firimituri (pentru a nu încorpora prea multă făină).
După ce se omogenizează bine compoziția, se ia câte o lingură din ea, se pune pe planșeta presărată cu făină, se formează o biluță care se aplatizează. Se procedează la fel până se termină compoziția.
Chifteluțele se prăjesc la foc mic, în tigaia cu ulei încins.
Pentru sosul care va marina chifteluțele, se curăță două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se taie fin și se călesc ușor, până se înmoaie și devin transparente. Se curăță usturoiul, se spală și se pisează mărunt, după care se pune în cratiță, peste ceapa călită. Tot aici se adaugă 2 pahare de apă și frunza de dafin, sarea, zahărul și piperul și se lasă să fiarbă înăbușit, la foc mic.
După 5-7 minute, se adaugă și chifteluțele, se completează cu apă, să le acopere și se lasă cratița pe foc mediu, timp de 7-8 minute.
Separat, se amestecă făina cu 200 ml de suc de roșii, până ce se omogenizează. Se adaugă acest sos de făină peste chifteluțe și apoi încă 500 ml de suc de roșii. Se amestecă ușor, având grijă să nu se prindă de fundul cratiței. Cine vrea să adauge oțet, acum este momentul (eu nu am pus, pentru că sucul de roșii pe care-l folosesc de obicei are un gust dulce-acrișor și nu este nevoie de oțet).
Se mai lasă cratița pe foc încă 4-5 minute, după care se oprește focul de la aragaz.
Chifteluțele marinate se servesc calde, ca atare, sau mai pot fi însoțite de pireu de cartofi sau de rondele de cartofi fierte la aburi și presărate cu verdețuri.
Cine vrea, poate pune în chifteluțe, mărar verde tocat fin.