Chilli con carne

Postat de crisselich in Vita
8 Mar 2022 | 3394 vizualizari
Chilli con carne

Chiar daca numele suna mexican, aceasta reteta e creeata in sudul Statelor Unite. Prima atestare oficiala se gaseste in "Mrs. Owen´s Cookbook", de la 1880. In 1886 se scrie o reteta de chilli a armatei americane, care contine 15 kg de carne de vita, 170 gr de chilli macinat, 6 kg de fasole boabe, etc. Reteta este facuta pentru 100 de barbati, asa ca pofta buna la urmatoarea cumetrie!!! Ajungand in Europa, reteta a suferit transformari dramatice; au inceput sa apara ingrediente noi: boabe de porumb, ardei rosii, mazare...Insa cea mai mare diferenta comparativ cu originalul este introducerea carnii tocate. Si fasolea boabe nu mai e servita ca si garnitura, ci ca parte integranta a mancarii. Iata reteta mea, fara sa fie litera de scriptura...:)                      

Ingrediente

  • Pentru Chilli:
  • 1 kg de carne de vita(pulpa/spata)
  • 4 cepe medii
  • 5-6 catei de usturoi
  • Chilli, iute (eu folosesc habaneros)
  • 2 gr oregano,
  • 4 gr coriandru macinat,
  • 4 gr chimion macinat (o lingura de fiecare)
  • piper negru
  • sare
  • fond de vita
  • sauce espagnole
  • untura
  • eventual pasta de tomate si/sau ardei
  • Pentru fasole:
  • 500 gr fasole Kidney, sau, mai bine, fasole boabe neagra, la doza
  • piper negru
  • sare

Mod de preparare

Carnea se curata de grasimea si zgarciurile care-s in plus. Apoi o taiem in cubulete de 1-2 cm.

Taiem 2 cepe in felii subtiri, si celelalte julienne. Usturoiul se taie fin.

Ardeiul iute se trateaza ca si ceapa, facem o textura mixta, o parte o taie marunt, o parte cerculete- asta se va reflecta in gustul final.

Punem niste untura la topit, intr-o tigaie. Fiecare dupa cum ii place( doua linguri pun eu, cam 70 de grame). La temperatura inalta, frigem bucatile de carne. Daca aceasta lasa apa, o scurgem intr-un tuci, vrem sa prajim carnea, nu sa facem supa...daca e necesar, frigem vaca noastra in  doua portii.

Cand carnea a capatat o culoare frumoasa, o punem in tuciul de mai sus, impreuna cu pasta de tomate si sosul spaniol - cui ii place, dupa gust. Eu pun 2-3 linguri de sos - in cazul asta nu are sens un gramaj exact.

Intr-o tigaie, calim ceapa si usturoiul pana prind culoare, si trantim asta apoi peste carne.

Turnam atat fond de vita cat sa acopere continutul tuciului si fierbem descoperit vreo 20 de minute. Punem apoi capacul, dam focul la mic-mic, si uitam oala pe foc 3-3,5 ore. Daca ne amintim, mai amestecam, din cand in cand.

Fasolea o punem intr-o alta oala, si o asezonam cu putin Chilli, piper si sare, lasam sa dea un clocot. Se serveste ca si garnitura. Deasemeni, merge perfect si o bagheta proaspata.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chilli con carne" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (6)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Chilli con carne vegan

Postat de rocsi_1612

Chilli con carne vegan

Puneti intr-o cratita soia granule, turnati apa fierbinte peste, acoperind-o bine cu apa. Deasupra puneti un capac si o lasati asa 20 de minute. Dupa acest timp o rasturnati intr-o sita mai deasa,...

Citeste continuarea

Chilli con carne

Postat de sufletista

Chilli con carne

Intr-o tigaie incapatoare calim ceapa, ardeiul, usturoiul tocat marunt. Adaugam rosiile tocate si lasam sa se caleasca impreuna 1 min, adaugam carnea si 50 ml supa, calim impreuna pana ce se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2022, 19:33
Ce bun o fi!
la 08.03.2022, 23:48
Bine ai venit cu retete !!!
Reteta originara , imi pare mai originala decat ceea ce stim !!! Si multumim de buna informare !!!!
la 09.03.2022, 13:38
Super!
la 10.03.2022, 14:01
Super!
la 13.03.2022, 19:42
Mno, recunosc că eu am savurat și furat rețeta de chilli con carne de le o nemțoaică , așa cum spui cu carne tocata, fasole și porumb, amestecate! De reținut rețeta origială! Cu miile de grame sunt obișnuită! Mulțumim!

Vezi toate comentariile (6)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking