Ingrediente
- 2 kg burta ( curatata si nefiarta ]
- 1 os cu maduva de la genunchiul vitelului
- 4 morcovi mici
- 3 foi dafin
- 1 radacina patrunjel
- 1 felie telina
- 1 ceapa
- 1 lingura boabe piper
- 1 lamaie-zeama
- 2 linguri mustar
- 3 cani smantana
- 3 galbenusuri
- 6 catei usturoi
- 4 ardei iuti colorati diferit
- ardei iute in otet
- sare
Mod de preparare
- Curatati si spalati bine bucatile de burta. Se pot opari cu apa fierbinte. La mine nu a fost necesar, burta fiind foarte bine curatata si proaspata.
- Spalati osul cu maduva.
- Curatati si spalati legumele.
- Se pune la fiert in 3 l apa bucatile de burta, osul cu maduva, morcovii, patrunjelul, ceapa si felia de telina intregi. Se sareaza.
- Se aduga piperul si foile de dafin. Se fierbe aproximativ o ora pana burta incepe sa fie patrunsa.
- Scoateti bucatile de burta din zeama fierbinte si le scurgeti .
- Se lasa sa se raceasca usor. Atat cat le puteti manipula si se curata de pelitele pe partea neteda , opusa celei franjurate.
- Operatiunea de curatare se face cat burta este calda. Dupa racire se intareste si este mai dificil.
- Taiati burta in benzi lungi cu grosimea de 5 cm, apoi fiecare banda, cum ati taia taitei.
- Strecurati zeama in care a fiert burta. Daca doriti puteti pune inapoi legumele taiate ( reteta clasica nu prevede aceasta ) .
- Scoteti maduva din os cat acesta este cald. Taiati maduva marunt si o transferati in zeama impreuna cu "tateii" de burta
- Lasati sa fiarba a foc mic pana burta va fi bine patrunsa - nici prea fiarta nu este buna, se va imprastia si va arata ca niste ate.
- Omogenizati intr-un bol mare, smantana cu gabenusuri, mustar, zeama lamaie si putina sare. Aceasta operatiune se poate face cu mixerul.
- Peste amestecul cu smantana adugati cam 500 ml zeama fierbinte, treptat si amestecand.
- Reduceti intensitatea fierberii la zeama cu burta si adugati amestecand mix-ul cu smantana si usturoiul pisat .
- Taiati rondele de ardei iuti colorati la servire.
- Gustati si dregeti ciorba cu sare, lamaie sau otet de la ardeii iuti conservati.
- Serviti ciorba de burta la masa impreuna cu ardei iuti proaspeti - acestia pot fi pusi intr-un pahar cu apa .
- Pentru doritori se servesc si ardei iuti in otet, lamaie, hrean razuit in otet si smantana suplimentara .
- Sa aveti pofta buna !!
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
|