Ciorba de burta

Postat de vasimur in Ciorbe
11 Apr 2018 | 3761 vizualizari
Ciorba de burta

Ciorba de burtă dreasă cu smântână este una din ciorbele preferate ale românilor și are o savoare greu de egalat și o textură cremoasă, catifelată. Este o ciorbă de inspirație otomană, cu diferența că pentru înăcrire, turcii folosesc mai degrabă lămâiem decât oțetm iar ciorba nu este făcută cu zarzavaturi de supă. Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 4 l de ciorbă.

Ingrediente

  • 1 kg burtă de vită
  • 1 bucată rasol de vită (să aibă os cu măduvă)
  • 2 cepe medii
  • 1 bucată mică de țelină
  • 3-4 bucăți rădăcină de morcov
  • 1-2 bucăți rădăcină de pătrunjel
  • 4-5 ouă
  • 250-300 ml smântână
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 lingură de sare grunjoasă
  • piper negru măcinat
  • piper negru boabe
  • 100 ml oțet de mere sau din vin
  • 1-2 foi de dafin
  • ardei iute (opțional)
  • hrean în oțet (opțional)
  • pătrunjel verde tocat (opțional)

Mod de preparare

Cum pregăticiorbă de burtă:

Este de preferat burtă de vițel gata curățată, dar nu prefiartă, deoarece nu mai beneficiați de savoarea și gustul adevărat al ciorbei de burtă. Chiar dacă este albă și curată, pentru a îndepărta orice miros neplăcut, am pus burta într-un vas încăpător și am acoperit-o cu apă în care am dizolvat 1 lingură de bicarbonat de sodiu. Am lăsat-o la frigider cam 2-3 ore, după care am spălat-o bine cu apă rece.

Între timp am curățat și spălat bine zarzavaturile. Spălăm și rasolul de vită.

Burta tăiată în bucăți mărișoare (dacă nu este deja tăiată fideluțe) se pune la fiert împreună cu rasolul de vită, câteva boabele de piper, foaia de dafin, precum și o lingura de sare. Tot acuma puteți să adăugați ceapa și rădăcinoasele. Ciorba de burtă trebuie să aibă suficient lichid și este indicat să fiarbă la foc mic, ca să nu scadă. Chiar și în oala sub presiune durează cel puțin 2 ore.

După ce burta şi rasolul de vită au fiert, se scot din oală împreună cu legumele şi se lasă să se răcorească. Supa se strecoară în vasul în care vom face ciorba, îndepărtând boabele de piper și frunza de dafin. După ce s-au răcit, burta se taie fideluțe (dacă nu este deja tăiată), de dimensiunea care ne place, iar carnea de vită se îndepărtează de pe os și se taie fâșii subțiri (rasolul era fraged așa că l-am rupt bucățele, nu prea mari).

Cui îi place, poate să paseze legumele fierte și să le adauge în ciorbă. Eu nu am pus legumele fierte.

Burta tăiată fideluțe, carnea de vită tăiată fâșii subțiri șe eventual legumele pasate se pun în ciorbă şi se lasă să mai dea câteva clocote (2 minute). Am pus și măduva din os, la ciorbă, deoarece îi dă un gust foarte bun.

Se pregăteste mujdeiul din usturoiul zdrobit și câteva linguri de apă foarte rece. Se adaugă mujdeiul la ciorbă și se potrivește de sare, piper și oțet, după gust.

Unii obișnuiessă dea 1-2morcovi, prin răzătoarea mică, și căliți în ulei -i adauge în ciorbă, la sfârșit, pentru a-i da o culoare mai frumoasă. Nu recomand deoarece îi va schimba complet gustul, ciorba de burtă devenind mai dulce.

Oricum, ciorba va avea pe deasupra, steluțe de grăsime, de la măduva din os iar după ce o vom drege, va fi foarte bună!

Cum se drege ciorba de burtă:

Gălbenușurile se pun într-un castron și se bat împreună cu smântana. Se diluează amestecul de smântână și gălbenușuri cu câte un polonic de zeamă fierbinte, amestecând bine de fiecare dată. Continuăm să adăugăm zeamă din ciorba de burtă fierbinte, până simțim că amestecul din castron s-a înfierbântat. Amestecul rezultat se toarnă în oala cu ciorbă, amestecând energic. După ce dregem ciorba, putem potrivi gustul ei, cu oțet, la întreaga cantitate, dar la fel de bine poate s-o facă fiecare, în propria farfurie.

Cum servim ciorba de burtă:

Ciorba de burtă se servește neapărat fierbinte. Cine dorește ca ciorba să fie mai consistentă, poate să adauge suplimentar smântână și oțet, după gustul fiecăruia. nu uităm nici de ardeiul iute sau hreanul în oțet, care se potrivesc de minune cu ciorba de burtă. Opțional, puteți presăra deasupra, pătrunjel verde tocat.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ciorba de burta falsa cu pleurotus - O delicatesă usoara si sanatoasa

Postat de Bucataras

Ciorba de burta falsa cu pleurotus - O delicatesă usoara si sanatoasa

Iata cum se prepara Ciorba de burta falsa cu pleurotus - O delicatesă usoara si sanatoasa: Pentru uleiul de morcov, încingeți uleiul de floarea soarelui într-o tigaie și...

Citeste continuarea

Ciorba de burta express

Postat de Ksenya

Ciorba de burta express

Se pune burta la fiert cu stockul de legume pentru 20 minute. intre timp calim morcovul in cele 2 linguri de ulei; cand a inceput sa aiba culoare portocalie intens spre aramiu, dam deoparte....

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.04.2018, 15:57
la 11.04.2018, 16:21
Poftă bună!
la 11.04.2018, 17:53
Cand mananca vaca iarba burta nu mai este la fel de gustoasa
la 11.04.2018, 18:32
la 11.04.2018, 19:04
Tare buna!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking