Ciorba de cartofi, cu smantana si galuste de gris

Postat de RODIMUR in Ciorbe
28 Mar 2018 | 3713 vizualizari
Ciorba de cartofi, cu smantana si galuste de gris

O ciorbă foarte ușoară, gustoasă și consistentă, preparată pentru că-mi plac găluștele de gris și gustul smântânii. În plus, este economică, rapidă și ușor de făcut.  Trebuie să menționez că găluștele de gris trebuie făcute puțin mai legate, nu foarte pufoase (se vede în fotografii) și mai mici, eventual puțin alungite, pentru că se fierb separat, în apă cu sare și există riscul să se sfărâme, la transferarea lor în oala cu ciorbă. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

Ingrediente

  • 4 cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa
  • 300 ml smântână grasă
  • 1 lingură de făină albă
  • Pentru găluște:
  • 2 ouă întregi
  • 6 linguri de gris
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se curăță rădăcinoasele, se spală și se taie semirondele, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul.

Frunzele de pătrunjel se aleg, se spală bine și se toacă mărunt.

Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să devină transparentă și să aibă gustul dulce.

Se curăță usturoiul și se mărunțește. Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe.

Când legumele din oală sunt pe jumătate fierte, se adaugă cartofii tăiați cubulețe și usturoiul mărunțit și se lasă oala la fiert, la foc iute. Se mai completează cu apă caldă, când și dacă este cazul.

Separat, se fac găluște de gris din 2 ouă, mixate cu sare și piper și amestecate cu 6 linguri de gris. Găluștele trebuie să fie mai subțiri și mai mici pentru că vor fi fierte separat, în apă cu sare și după ce vor fi fierte se vor adăuga în ciorba gata făcută.

Când cartofii sunt aproape fierți, se drege ciorba cu smântână amestecată cu o lingură de făină și subțiată cu apă. Se adaugă în oală și ceapa călită cu uleiul în care s-a prăjit și se mai lasă pe foc, pentru încă un clocot.

Găluștele fierte se strecoară de apa în care au fiert și se adaugă în oala de ciorbă. Se reduce focul de la aragaz (ca să nu se sfărâme găluștele), se condimentează cu sare și piper și după 2-3 minute se oprește focul de la aragaz.

Se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul pe oală, iar ciorba poate fi servită după un sfert de oră, fără pâine, deoarece conține atât cartofi, cât și găluște de gris.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de cartofi, cu smantana si galuste de gris" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Bors de cartofi cu galuste din gris

Postat de mybella

Bors de cartofi cu galuste din gris

Intr o oala de cca 5 litri punem apa la incalzit. Ceapa, morcovul si ardeii se curata ,se spala si se taie marunt. Frunzele de telina si rosia se spala si se taie si ele marunt. Cand incepe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.03.2018, 11:14
la 28.03.2018, 12:26
interesanta !
la 28.03.2018, 12:48
Foarte buna!
la 28.03.2018, 13:46
Foarte buna ciorbita
la 28.03.2018, 14:08
Mulțumesc, Ksenya!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking