Ciorba de castraveti murati

Postat de portiadelumina in Ciorbe
20 Iun 2018 | 8743 vizualizari
Ciorba de castraveti murati

Întâi de toate trebuie să vă reamintesc că îmi plac tare mult murăturile, iar castraveții de vară sunt la loc de cinste. Pentru care motiv, dând curs gândului că în copilărie ciorba de castraveți era nelipsită în meniul de post, dublând cu faptul că mirosul de mărar, dar și  faptul că zeama aia de ciorbă este atât de revenoasă și sănătoasă, am trecut la preparare, mai ales că săptămâna trecută pusesem și castraveți la murat.  Nu dezvolt prea mult, dar trebuie să menționez faptul că ciorba de castraveți este o ciorbă acră, este sănătate curată, este plăcută la gust și inedită deopotrivă, este un fel de mâncare pe care-l recomand cu încredere chiar și celor care sunt reticenți în noutățile culinare, cu atât mai mult cu cât toate ingredientele sunt ușoare și lesne de găsit. 

Ingrediente

  • 8-10 castraveți murați de vară
  • 1 ceapă medie
  • 1 ardei gras (poate fi și capia)
  • 2 morcovi
  • 100 gr. măsline kalamata
  • 3-4 cartofi
  • 50 ml ulei (am folosit de măsline)
  • sare
  • mărar uscat și ierburi aromate
  • 100 gr. țelină

Mod de preparare

Modul de preparare este aproape clasic, adică așa cum procedăm la o ciorbă de legume. 

Am curățat legumele, am dat morcovul și țelina prin răzătoare pentru a da o consistență mai mare ciorbei, am tocat ceapa un pic mai mărunt decât la o ciorbă obișnuită, ardeiul asemenea și le-am pus la călit în 50 ml de ulei dimpreună cu cartoul tăiat cubulețe. 

Am adăugat apa după călirea legumelor și, la jumătatea timpului de fierbere, am adăugat castraveții tăiați rondele, un pic mai târziu punând și măslinele. 

Am pus sarea doar după ce au clocotit 2-3 minute și castraveții cu măslinele, asta pentru că ele aveau oricum un procentaj de sare în ele, preîntâmpinând astfel o sărare prea mare. 

La final am adăugat mărar uscat și ierburi aromate.

Pentru cei ca mine, care preferă ciorba bine acrită, am adăugat la final și o cană din zeama castraveților (păstrată la frigider) în așa fel încât să iasă pe gustul păstrat încă din copilărie. 

Recomand ca ciorba să fie mâncată rece, eventual de la frigider, iar celor care le place, chiar cu mămăligă caldă.

În gândul că vă place preparatul meu vă doresc poftă bună și merg să-mi mai pun o porție că tare foame mi s-a făcut numai descriind ingredientele. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de castraveti murati" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Retete similare

Soleanca (Ciorba ruseasca)

Postat de Dya

Soleanca (Ciorba ruseasca)

Afumătura, tăiată în bucăţi potrivite, se pune la călit în câteva linguri de ulei, cat să se rumenească uşor şi adăugăm legumele tocate.   Le lăsăm să se...

Citeste continuarea

Ciorba de castraveti murati

Postat de Valclaudia

Ciorba de castraveti murati

Curatam si spalam ceapa si morcovii. Se taie ceapa marunt, morcovii se taie rondele si se calesc cca 5 minute in ulei la foc mic. Castravetii murati se taie cubulete si se adauga in oala...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.06.2018, 17:18
Nu am făcut niciodată ciorbă de castraveți murați, dar m-ai convins s-o testez și eu.
la 20.06.2018, 17:20
Meri, eu am făcut aseară și deja- pe ducă. Mai bag un borcan de castraveți la murat și mai fac o tură, în definitiv vara trece repede și gustul, alături de poftă, rămâne permanent. Merită încercată. Tura viitoare pun și iaurt, că va trece postul.
la 20.06.2018, 17:24
E prima data cand aud de ciorba de castraveti, nu contest ca n-ar fi buna, dar cred ca prefer sa mananc castravetii murati goli! Apropo, am pus si eu de un borcan de covasiti!
la 20.06.2018, 17:26
Mirela, tu încearcă și rețeta, n-ai să regreți, mi-a mai spus cineva odată că are un pic de reticență pentru ca mai apoi, cum mă așteptam, să-mi spună că nu se mai satură. Plus de asta uite, deja vei avea materia primă, că ai pus castraveți la murat.
la 20.06.2018, 17:26
Interesanta, trebuie incercata. Nu lipsesc castravetii murati de vara din frigider.

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking