Ciorba de fasole cu afumaturi

Postat de RODIMUR in Supe/Ciorbe
5 Iul 2017 | 3516 vizualizari
Ciorba de fasole cu afumaturi

Această ciorbă este foarte apreciată pentru că îmbină gustul legumelor de bază cu acela foarte plăcut, de afumătură. Pentru acest gen de ciorbă, eu folosesc ca si afumătură, kaiserul sau costița (nu prea grasă!), dar fiecare poate alege ceea ce îi place, fără a exagera, însă, pentru ca gustul de afumat să nu acopere gustul legumelor, ci doar să le nuanțeze. Din aceste ingrediente, am făcut o oală de 5 litri de ciorbă de fasole cu afumături.  

Ingrediente

  • 500-600 grame fasole uscată albă
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 țelină mică
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • ulei pentru călit ceapa
  • 250 grame de kaiser/costiță de porc slabă
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Se alege fasolea, se spală bine și se pune la înmuiat cu apă multă, rece, cu o seară înainte de a fi preparată ciorbița.

A doua zi se strecoară fasolea, se clătește încă o dată și se pune la fiert, cu multă apă rece, la foc iute.

Se pune o oală cu apă la încălzit, pentru a o folosi la fierberea fasolei.

Alegeți, spălați, zvântați si tăiați mărunt mărarul și frunzele de pătrunjel.

Între timp, se curăță, se spală și se mărunțesc morcovii, pătrunjeii și țelina. Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină transparentă.

Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se pun la topit, peste ceapa călită deja.

Se strecoară apa de la fasole și se pune din nou la fiert, neapărat cu apa încălzită în prelabil și pregătită pentru aceasta (apa rece ar putea întări fasolea).

Kaiserul/costița se spală puțin în apă rece, după care se taie fideluțe.

Puneți legumele mărunțite la fiert, cu apă rece, în oala în care veți prepara ciorbița, la foc iute, având grijă să spumuiți, când va fi cazul.

După ce fasolea a fiert și în a doua apă (veți constata că începe să crape deja), o veți strecura de apă și o veți turna în oala în care legumele sunt aproape fierte. După încă un clocot, adăugați ceapa cu roșiile și afumătura tăiată fideluță și lăsați ciorbița pe foc încă două-trei clocote.

Condimentați cu sare și piper și dacă ciorbița a căpătat gustul dorit, iar fasolea și afumătura sunt bine fierte, la fel ca legumele, opriți focul de la aragaz. Presărați mărarul și pătrunjelul tăiat, acoperiți oala cu un capac și serviți ciorbița după un sfert de oră.

Se servește cu ceapă (verde sau roșie), sau cu ardei murați în oțet.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu afumaturi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Ciorba de fasole boabe, cu rasol afumat

Postat de Patricia_Iordache_79

Ciorba de fasole boabe, cu rasol afumat

Punem fasolea la muiat in apa rece, cat sa o acopere, de seara pana dimineata. Aruncam apa, punem alta apa curata (aproximativ 1.5 l) si lasam la fiert aproximativ 20 minute din momentul in...

Citeste continuarea

Ciorba de fasole verde, cu afumaturi

Postat de RODIMUR

Ciorba de fasole verde, cu afumaturi

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.07.2017, 19:36
la 05.07.2017, 20:09
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 05.07.2017, 20:26
super delicioasa! e una din preferatele noastre
la 05.07.2017, 20:41
wow,acum chiar ca as manca,tare buna
la 05.07.2017, 20:43
O nebunie de ciorbita! Eu una o ador!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking