Ciorba de fasole cu ciolan afumat

Postat de merisor67 in Ciorbe
1 Dec 2015 | 14820 vizualizari
Ciorba de fasole cu ciolan afumat

Fasolea cu ciolan afumat era o mancare de cazarma, reteta originala fiind inventata de bucatarii din armata, soldatii preferand-o si considerand-o cea mai buna mancare de la popota. Pe vremuri, strabunii nostri foloseau pentru prepararea fasolei, putina slanina afumata, sau nu, nicidecum ciolan. De aproximativ 11 ani fasolea cu ciolan afumat a devenit mancare traditionala de 1 decembrie, datorita celor de la PRO TV. Acestia, serband 5 ani de emisie, au lansat un concurs  „Cea mai gustoasă și arătoasă fasole cu ciolan la purtător”, iar pe tot parcursul zilei au emis insotiti de o pancarta pe care scria "Marea ciolaniada".  Astfel  toți bucătarii pricepuți au fost invitati sa se intreaca in a prepara cea mai buna fasole cu ciolan afumat. Ideea a fost preluata rapid de unele primarii din tara, care sarbatoresc 1 decembrie, oferind gratis cate o portie de fasole cu ciolan afumat, tuturor trecatorilor prin zona unde se desfasoara "ciolaniada". Fasolea cu ciolan afumat se poate prepara fie sub forma de ciorba fie scazuta, sub forma de iahnie.

Ingrediente

  • 1 ciolan afumat (750 gr)
  • 500 gr fasole uscata, noua
  • 3 cepe galbene
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 ardei rosu
  • 2 linguri ulei
  • 2 foi dafin
  • cimbru
  • boia de ardei iute
  • boia de ardei dulce
  • piper
  • 5-6 l apa
  • sare dupa gust
  • 3 rosii de gradina
  • 2 lujeri cu frunze de telina
  • 1 legatura patrunjel verde

Mod de preparare

Fasolea se spala bine in doua ape, apoi se lasa in apa cat sa fie bine acoperita, de seara pana dimineata.

A doua zi se adauga apa  calda si se pune la foc pana cand incepe sa fiarba.

Se scurge apa, se clateste fasolea cu apa calda si se pune iar la fiert in apa cat sa fie acoperita.

Se repeta procedeul inca odata, dupa care se acopera fasolea bine cu apa si se pune la foc mediu.

Ciolanul, se spala si el bine in apa fierbinte si se pune la fiert in apa cat sa fie acoperit.

Se lasa la fiert pana aproape se desface de pe os.

Cand fasolea incepe sa se inmoaie usor, curatam legumele si le tocam asa cum ne place, mai marunt sau mai mare.

Doua cepe si ardeiul le oprim, iar restul legumelor le adaugam peste fasolea din vas.

Adaugam si foile de dafin, presaram si cimbru, apoi dupa aproximativ 15 minute de fierbere a legumelor, adaugam ciolanul cu tot cu supa in care a fiert.

Gustam supa si o asezonam cu sare.

Adaugam si ardeiul si un praf de piper.

Cele doua cepe oprite le calim bine in uleiul incins, adaugam si sare, piper si boia de ardei, atat dulce cat si iute, apoi, cand ceapa devine translucida, adaugam rosiile decojite si trecute prin robot.

Amestecam bine totul si lasam sosul sa fiarba 7-8 minute dupa care il adaugam peste fasolea cu ciolanul din vas.

Gustam fiertura si o asezonam daca mai este cazul cu condimente si sare, o mai lasam la foc 5-6 minute, apoi o dam deoparte si adaugam patrunjelul tocat marunt.

Este foarte buna aceasta ciorba, este favorita baietilor mei.

In Oltenia, acolo unde am eu radacinile aceasta ciorba se prepara cu jumari.

Servim ciorba de fasole cu ceapa rosie, ceapa galbena, sau cu ceapa verde.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu ciolan afumat" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (35)
Retete similare

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat si tarhon la kucta

Postat de reisnaor_2006

Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat si tarhon la kucta

             Fasolea am lasat-o la inmuiat in apa de pe o zi pe alta. A doua zi am scurs apa de pe fasole si am adaugat fasolea in kucta...

Citeste continuarea

Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Postat de portiadelumina

Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Întâi de toate trebuie să spun că fasolea am făcut-o la oala sub presiune. Pentru care motiv, am pus fasolea la umflat din timp (ar fi mers şi fără această etapă) şi ciolanul...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 01.12.2015, 12:34
Asta e...repede o portie si mie ca sa nu se gate. Super ciorba ai facut, si noua ne place tare mult!!!
la 01.12.2015, 12:35
cat imi place si ce pofta mi s-a facut!
la 01.12.2015, 12:35
Foarte buna si apetisanta!
la 01.12.2015, 12:35
foarte buna
la 01.12.2015, 12:37
Respecți tradiția de 1 Decembrie

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking