Ciorba de post, cu legume si perisoare de ciuperci

Postat de RODIMUR in Ciorbe
25 Noi 2019 | 5896 vizualizari
Ciorba de post, cu legume si perisoare de ciuperci

Știam de mult timp această rețetă, dar n-aveam curajul s-o prepar, gândindu-mă că perișoarele de ciuperci, fără ou, s-ar putea desface, la fiert. Acum am încercat prima dată această rețetă și secretul păstrării intacte a perișoarelor a fost fierberea lor la foc mic. A ieșit o ciorbă foarte gustoasă și pentru că-mi mai rămăseseră câteva ciupercuțe întregi de la salata ”Poienița”, le-am adăugat în oală pentru ultimele 2-3 minute de fiert. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.  

Ingrediente

  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 felie de țelină
  • 1/2 ardei capia
  • 1/2 ardei gras verde
  • 100 grame de varză tocată
  • 1 ceapă galbenă
  • 4 căței de usturoi
  • 1 roșie mare
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • Pentru perișoare:
  • 400 grame de ciuperci champignons
  • 6 linguri de făină albă
  • oregano
  • pătrunjel tocat
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.

Ciupercile se curăță de pielițe și de filamente, se spală și se fierb timp de 10 minute, în apă cu sare. După acest interval de timp, se strecoară și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă complet de apă.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie fin și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc cu celelalte legume.

Varza se spală și se toacă mărunt, iar apoi se adaugă în tigaie, la călit, cu ceapa, usturoiul și ardeii.

Se spală roșia, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se pune în tigaie, la călit cu celelalte legume. Se lasă tigaia la foc mic, până ce legumele se pătrund și scade puțin lichidul lăsat de roșie.

Când rădăcinoasele din oală sunt aproape fierte, se adaugă legumele călite, se completează cu apă caldă și se lasă ciorba la foc mic, până ce sunt gata perișoarele.

Pentru perișoare, se tamponează ciupercile cu prosoape de bucătărie, pentru a absorbi apa de prisos, după care se toacă fin, prin blender. 

La ciupercile tocate se adaugă: sarea, piperul, oregano, pătrunjel tocat și la urmă, făina. Se amestecă bine compoziția, pentru omogenizare și apoi se formează perișoare.

Se oprește focul de la aragaz, se pun perișoarele în ciorbă și se fierb, la foc mic, până ce se ridică la suprafață. Atunci se condimentează ciorba cu: sare, piper și cimbru și se presară pătrunjel tocat. 

Se ia oala de pe foc, se pune capacul, iar ciorba este servită după ce ”se odihnește” timp de 10 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de post, cu legume si perisoare de ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de perisoare din ciuperci

Postat de Valclaudia

Ciorba de perisoare din ciuperci

Curatam ceapa si ardeiul, le spalam si le taiem cubulete. Punem ceapa si ardeiul la calit in ulei pentru 5 minute. Adaugam varza tocata, borcanul de legume pentru ciorbe, apa plata, foaia de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.11.2019, 20:19
Bine, Viorica, am înțeles, dar nu am timp pentru așa ceva... Încearcă la altă poartă...
la 25.11.2019, 20:34
Frumoasa ciorba !!!
la 25.11.2019, 20:55
Și gustoasă, Mihaela... Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 25.11.2019, 21:24
la 25.11.2019, 23:20

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking