Ciorba radauteana, cu piept de pui

Postat de RODIMUR in Ciorbe
23 Iun 2019 | 17618 vizualizari
Ciorba radauteana, cu piept de pui

Nu prea am făcut ciorbă rădăuțeană, deși îmi plac pieptul de pui și smântâna în mâncare, pentru că prima dată când am mâncat acest preparat, într-un restaurant destul de sofisticat, nu mi-a plăcut, cu toate că celorlalți li s-a părut grozavă. Nu mi-a plăcut pentru că mi s-a părut mult prea grasă  și prea deasă, după gustul meu. Mie-mi plac supele și ciorbele cu un gust bun de carne (care să nu fie exagerat de multă), dar care să fie mai lichide și să nu aibă consistența unei tocănițe. Ultima dată am mâncat ciorbă rădăuțeană, la întoarcerea dintr-o excursie, într-un mall din Focșani și mi-a plăcut. A avut multă carne, fiartă bine și multă smântână, dar nimic  exagerat din toate astea. Așa că am decis ca următoarea ciorbiță, când vom ajunge acasă să fie una rădăuțeană, din piept de pui. Aceasta este rețeta, iar ciorbița a ieșit foarte bună și consistentă, adică exact așa cum ne place nouă. Am precizat că această ciorbă este din piept de pui pentru că unii o fac din alt fel de carne, sau din orice altă parte a puiului. Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.                                                                                               

Ingrediente

  • 600-700 grame de piept de pui
  • 1 ceapă galbenă medie
  • 1/2 țelină
  • 2-3 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 ardei capia
  • 4 căței de usturoi
  • 300 ml de smântână grasă
  • 3 gălbenușuri
  • sare
  • piper
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

Mod de preparare

Carnea se spală și se pune la fiert (cu tot cu os, dacă este cazul) cu 3 litri de apă rece. 

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se taie în bucăți mai mari și se adaugă în oala în care fierbe pieptul de pui.

Se curăță ceapa, se spală și se adaugă întreagă la fiert, cu celelalte ingrediente.

Ardeiul capia se spală, se curăță de cotor și semințe, se feliază în bucăți mari și se pune la fiert în oală. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.

Între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se mărunțesc.

Când carnea și legumele au fiert (cam după 40 de minute) se scot din oală și se lasă să se răcorească. Se strecoară bine zeama și se pune în oala în care se va face ciorba rădăuțeană.

Când legumele s-au răcit, se îndepărtează pielița de pe ardei, se taie rădăcinoasele fierte în bucăți mai mici și apoi se mixează toate, după care se adaugă în zeamă și se omogenizează.

Carnea răcită se curăță de eventualele pielițe și oase, se taie bucăți mici și se adaugă, de asemenea în ciorbă.

Se dă ciorba la fiert încă două-trei clocote și între timp se prepară compoziția de smântână.

Se curăță usturoiul, se spală și se taie foarte fin, după care se adaugă smântâna în care se pun gălbenușurile. Se omogenizează compoziția și se lasă în așteptare.

Se adaugă o cană de apă rece în oala de supă și se oprește focul de la aragaz. Se adaugă pe rând 2-3 polonice de ciorbă fierbinte în compoziția de smântână și se amestecă, până ce ajunge la temperatura din oală. 

Se adaugă compoziția de smântână subțiată cu ciorbă în oală și se dă la foc mic pentru 4-5 minute. Se condimentează ciorba cu sare și piper și se adaugă oțetul de mere, după gust (1-2 linguri). Se mai lasă ciorba la fiert, la foc mic, încă 2-3 minute.

După ce ciorba a fiert 6-7 minute la foc mic se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat, se acoperă cu un capac și după 10-15 minute de ”odihnă” ciorba poate fi servită, cu ardei iuți și smântână.

Pe langa aceasta reteta, va mai propunem si varianta de reteta ciorba radauteana scrisa de Mihaela!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba radauteana, cu piept de pui" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Retete similare

Ciorba radauteana

Postat de oanapl

Ciorba radauteana

Legumele se curăță, se spală și se pun întregi la fiert în apă rece cu sare și foile de dafin. Se adaugă la fiert pieptul de pui tăiat fâșii. Când legumele...

Citeste continuarea

Ciorba radauteana cu piept de pui

Postat de mihaelar63

Ciorba radauteana cu piept de pui

 Legumele se curata, se spala si se pun la fiert in apa rece cu sare si foile de dafin. Dupa 10 minute se adauga la fiert pieptul de pui pe care eu l-am taiat fasii....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.06.2019, 16:08
Taaare buna!
la 23.06.2019, 16:09
la 23.06.2019, 16:11
Mulțumesc frumos, Ancutsa!
la 23.06.2019, 18:49
E foarte buna! Imi place mult!
la 23.06.2019, 19:30
Madi, mă bucur mult că-ți place... Mulțumesc frumos!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking