Coaste de porc la gratar reteta pas cu pas

Postat de bucatarasa in Porc
26 Aug 2024 | 516 vizualizari
Coaste de porc la gratar reteta pas cu pas

Coastele de porc la gratar sunt un adevarat deliciu pentru iubitorii de carne, apreciate pentru savoarea lor bogata si textura frageda. Pregatirea lor poate parea intimidanta, dar cu cateva tehnici simple si o marinada bine aleasa, poti obtine coaste suculente si aromate care vor face deliciul oricarei mese in aer liber. Indiferent daca esti un maestru al gratarului sau un novice, aceasta reteta te va ghida pas cu pas pentru a obtine coaste perfecte.

Ingrediente

  • Ingrediente Coaste de porc la gratar reteta pas cu pas
  • 1,5 - 2 kg coaste de porc (baby back ribs sau coaste normale)
  • Sare si piper dupa gust
  • 1 lingurita de boia dulce
  • 1 lingurita de usturoi pudra
  • 1 lingurita de ceapa pudra
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • 1 lingurita de paprika afumata (optional)
  • 1 lingura de zahar brun
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Pentru marinada/barbecue:
  • 200 ml sos de rosii (sau ketchup)
  • 3 linguri de miere sau zahar brun
  • 2 linguri de otet de mere
  • 1 lingura de sos Worcestershire
  • 1 lingura de mustar Dijon
  • 1 lingurita de sos de soia
  • 1 lingurita de fulgi de chili (optional pentru un gust picant)
  • 2 catei de usturoi zdrobiti

Mod de preparare

    Cum se prepara Coaste de porc la gratar reteta pas cu pas

Pregatirea coastelor:
        Indeparteaza membrana de pe partea inferioara a coastelor, pentru a permite condimentelor sa patrunda mai bine si pentru a obtine o textura mai frageda. Foloseste un cutit pentru a ridica un colt al membranei si trage-o usor cu mana pana cand se desprinde complet.

    Condimentarea:
        Intr-un bol mic, amesteca sarea, piperul, boiaua dulce, usturoiul pudra, ceapa pudra, cimbrul, paprika afumata si zaharul brun. Freaca bine coastele pe ambele parti cu acest amestec de condimente. Lasa coastele la marinat in frigider timp de cel putin 2 ore sau, ideal, peste noapte.

    Pregatirea sosului BBQ:
        Intr-un bol, amesteca sosul de rosii (sau ketchup-ul), mierea, otetul de mere, sosul Worcestershire, mustarul Dijon, sosul de soia si usturoiul zdrobit. Daca doresti un sos mai picant, adauga si fulgii de chili. Gateste acest amestec la foc mic timp de 10-15 minute, amestecand constant, pana cand se ingroasa si capata o consistenta de sos.

    Preincalzirea gratarului:
        Preincalzeste gratarul la foc mediu. Daca folosesti un gratar cu carbuni, asigura-te ca carbunii sunt bine aprinsi si acoperiti de un strat fin de cenusa, pentru o caldura constanta.

    Gatirea coastelor:
        Asaza coastele pe gratar, cu partea carnoasa in jos, si gateste-le la foc indirect (nu direct deasupra flacarii), acoperind gratarul. Coastele ar trebui sa se gateasca incet, timp de 1,5 - 2 ore, pentru a deveni fragede. Intoarce-le ocazional si unge-le cu sosul BBQ pregatit, in ultimele 30 de minute de gatire, pentru a le conferi o glazura lipicioasa si delicioasa.

    Odihnirea si servirea:
        Dupa ce coastele sunt gatite si bine rumenite, scoate-le de pe gratar si lasa-le sa se odihneasca timp de 10 minute inainte de a le taia. Aceasta permite sucurilor sa se redistribuie in carne, asigurand o textura suculenta.

    Servirea:
        Serveste coastele calde, alaturi de restul de sos BBQ, o salata de varza sau o portie de cartofi la cuptor. Aceste coaste de porc la gratar sunt perfecte pentru o masa cu prietenii sau familia, aducand un plus de savoare si satisfactie.

Recomandam si coaste de porc glazurate

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Coaste de porc la gratar reteta pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Muschi de porc Wellington

Postat de simona72

Muschi de porc Wellington

Daca alegeti sa tineti muschiul in saramura, aveti nevoie de: 2 linguri sare grunjoasa (ca si cea pentru muraturi), 1 lingurita boabe de piper, 2 foi de dafin, 1 lingurita boabe de mustar, cateva...

Citeste continuarea

Tocanita de Porc cu Bere si Legume (Reteta Video)

Postat de Ina75

Tocanita de Porc cu Bere si Legume (Reteta Video)

Taiem carnea de porc in felii subtiri. Taiem ardeiul in fasii si castraveciorii murati in rondele. Tocam marunt ceapa. Taiem rosiile in felii si le scoatem semintele. Pregatim aragazul si...

Citeste continuarea

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking