Colac de Paste cu mac si rahat

Postat de lauralaurentiu in Prajituri
19 Apr 2011 | 5760 vizualizari
Colac de Paste cu mac si rahat

Un cozonac pufos si rumen, cu o umplutura bogata de mac intr-o prezentare mai deosebita, minunat la zi de sarbatoare.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 de grame de faina de buna calitate - plus 2-3 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 5 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. - dupa gustul fiecaruia
  • Umplutura 1:
  • 150 de grame de mac macinat
  • 150 de grame de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3-4 linguri de lapte
  • Umplutura 2:
  • rahat colorat
  • Glazura:
  • 3 linguri de zahar praf
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 1 galbenus pentru finisat

Mod de preparare

Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:

-laptele incalzit la 40 de grade C
-galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul
-untul topit - nu mai cald de 40 de grade C
-zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai
-faina - am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri
-drojdia - am folosit deshidratata

Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute. Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata). Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii - cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor dar si de calitatea fainii in sine.

Aluatul framantat  l-am asezat intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut.

Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca.

Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel, mai mult decat si-a dublat volumul.

Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale.


Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si am presarat-o cu rahat si am rulat-o  (fara rahat nu exista cozonac pentru sotul meu, asta e!).

Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita. Ruloul cu rahat l-am asezat peste aluatul cu crema de mac. Se ruleaza impreuna. Am format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse, si am asezat-o intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma mea are diametrul de 28 de centimetri). Am taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului (am taiat cu foarfeca).

Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou.

Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15 minute reduceti focul la 180 de grade. Coronita trebuie sa se coaca aproximativ 50 de minute - o ora. Daca in acest interval de timp observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu folie de aluminiu si coaceti in continuare (eu am acoperit-o dupa 30 de minute si am lasat-o in total 55 de minute). La final verificati cu o scobitoare introdusa in aluat - pe care trebuie sa o scoateti curata, in cazul in care e suficient de copt. Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei. A crescut frumos, este pufoasa si foarte gustoasa. Am scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si am asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet, servind-o taiata in felii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac de Paste cu mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cosulete Pavlova cu crema de lamaie si fructe

Postat de mirela0911

Desert cosulete Pavlova cu crema de lamaie si fructe

Se mixeaza albusurile pana incep sa devina spuma. Se adauga zaharul pe rand, mixand bine dupa fiecare. La final, se adauga otetul si se mai mixeaza. Se obtine o spuma foarte tare. Se...

Citeste continuarea

Prajitura fina cu caise

Postat de simona72

Prajitura fina cu caise

Pt blat: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apa si zaharul se pun pe foc pina se topeste zaharul si se adauga nesquikul. Se adauga peste albusurile batute spuma, se mixeaza in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.04.2011, 23:00
Ce imi place combinatia Foarte bine arata
la 19.04.2011, 23:08
la 19.04.2011, 23:20
Nu am cuvinte
la 19.04.2011, 23:20
Un vis frumos!!!!!
la 19.04.2011, 23:25
delicios

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking