Colac impletit in 4

Postat de RODIMUR in Piine
5 Mai 2019 | 3937 vizualizari
Colac impletit in 4

Pentru Paștele Blajinilor la care am fost ieri, la Botoșani, am făcut un colac mare, frumos, rumen, bine crescut și cu un gust foarte bun, din care am tăiat felii generoase și pufoase pe care le-am oferit, în principal rudelor alături de care am participat la acest eveniment tradițional la care țin foarte mult. A fost al treilea colac pe care l-am făcut, de această dată împletit în 4 (după ce am făcut colaci împletiți în 5 și în 6) pentru că această împletitură îmi place foarte mult. Paștele Blajinilor, în Moldova este o sărbătoare tradițională care are loc la o săptămână după Paștile ortodox. Creștinii merg în cimitire și după o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți, se duc la mormintele celor din familie, cu coșurile pline de cozonac, pască, ouă roșii, fructe, vin..., pentru a petrece câteva ore acolo unde s-au despărțit de cei dragi. În opinia populară, ”blajinii”, sunt cei dispăruți, dar sensul acestui cuvânt este, de fapt altul (mai multe informații, în articolul postat aici anul trecut:   https://www.bucataras.ro/articole/pastele-blajinilor-la-botosani-86532.html Deși este o pomenire a celor ”adormiți”, Paștele Blajinilor nu este o zi tristă, ci veselă, plină de optimism, căci prin Învierea lui Iisus Hristos și prin promisiunea că toți vor învia, moartea nu mai pare un sfârșit fatal, ci o trecere spre viața veșnică. Am socotit acest colac = 1 porție, dar fiind mare, el poate îndestula multe persoane (vreo 20).

Ingrediente

  • 1 kg de făină albă
  • 40 grame de drojdie proaspătă
  • 450 ml de lapte cald
  • 2 ouă
  • 2-3 linguri de zahăr tos fin
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 50 grame de unt
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • unt pentru uns tava
  • făină albă pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • semințe

Mod de preparare

În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sarea și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, untul topit și ouăle. Se toarnă puțin lapte cald și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se toarnă apoi, puțin câte puțin tot laptele și se încorporează toată făina. În final, pentru definitivarea aluatului și desprinderea lui, se adaugă uleiul și se frământă doar atât cât acesta absorbit bine în textura aluatului.

Când aluatul devine nelipicios și elastic, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frămână puțin, pentru eliberarea bulelor de aer care l-au umflat. Când aluatul este ferm, se porționează în două bucăți similare, ca greutate, din care se reține o cantitate mică pentru decor (frunze și trandafirași) și apoi se fac două suluri lungi, care se pun pe planșetă în formă de cruce, unul peste altul.

Se începe împletirea, prin aducerea, unele peste altele, a capetelor opuse ale celor două suluri: capătul de sus, se coboară în partea de jos, iar cel de jos se ridică în partea de sus. Apoi, capătul din dreapta se duce în partea stângă și invers. Se continuă astfel, în aceeași ordine, până ce se termină împletitul și sulurile.

Când împletitura este gata, se pune în tava unsă cu unt în prealabil și se lipesc capetele dedesubt, cu grijă, ca să nu strice aspectul colacului. 

Din bucățelele de aluat reținute se fac frunzulițe și trandafirași, atât pentru înfrumusețare, cât și pentru a ascunde locul unde s-au lipit capetele împletiturii. Pentru trandafirași se întinde o foaie subțire, se decupează cu un păhăruț, se suprapun, câte 1 cm rondelele obținute, apoi se rulează spre interior și se prind bine la bază. După ce se fixează trandafirașii pe colac, se desfac petalele trandafirașilor, spre exterior.

Pentru frunzulițe, se întinde o fâșie lunguiață și subțire de aluat, se taie în diagonală, se fixează mijlocul frunzei, după care se crestează lateralele în curmeziș, iar când se fixează pe colac, se întinde puțin de capete, ca să i se dea o formă frumoasă. (mai multe imagini, în rețetele mele cu colaci împletiți în 5, sau 6).

Colacul se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă să crească timp de 10 minute, după care se unge cu un ou și se presară semințe.

Se dă colacul la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie și se lasă acolo (eventual schimbându-i poziția, ca să se coacă uniform) până ce se rumenește frumos. Când este bine rumenit, colacul se scoate afară din cuptor și se lasă în formă, până ce se răcește.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac impletit in 4" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Colac impletit in 6

Postat de RODIMUR

Colac impletit in 6

Făina cernută (amestecată cu sarea) se pune într-un vas pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se pun: drojdia fărâmițată,...

Citeste continuarea

Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...

Postat de RODIMUR

Colac impletit in 5. Un an de bucătăraș...

Se pune făina albă cernută într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură se pune drojdia sfărâmată, sarea, zahărul și ouăle. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.05.2019, 07:57
minunat arata pufosenia!
la 05.05.2019, 08:00
Adauga comentariu...
la 05.05.2019, 08:26
la 05.05.2019, 08:27
Îți mulțumesc frumos, Claudia!
la 05.05.2019, 08:28
Mulțumesc frumos, Angela!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking