În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sarea și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, untul topit și ouăle. Se toarnă puțin lapte cald și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se toarnă apoi, puțin câte puțin tot laptele și se încorporează toată făina. În final, pentru definitivarea aluatului și desprinderea lui, se adaugă uleiul și se frământă doar atât cât acesta absorbit bine în textura aluatului.
Când aluatul devine nelipicios și elastic, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frămână puțin, pentru eliberarea bulelor de aer care l-au umflat. Când aluatul este ferm, se porționează în două bucăți similare, ca greutate, din care se reține o cantitate mică pentru decor (frunze și trandafirași) și apoi se fac două suluri lungi, care se pun pe planșetă în formă de cruce, unul peste altul.
Se începe împletirea, prin aducerea, unele peste altele, a capetelor opuse ale celor două suluri: capătul de sus, se coboară în partea de jos, iar cel de jos se ridică în partea de sus. Apoi, capătul din dreapta se duce în partea stângă și invers. Se continuă astfel, în aceeași ordine, până ce se termină împletitul și sulurile.
Când împletitura este gata, se pune în tava unsă cu unt în prealabil și se lipesc capetele dedesubt, cu grijă, ca să nu strice aspectul colacului.
Din bucățelele de aluat reținute se fac frunzulițe și trandafirași, atât pentru înfrumusețare, cât și pentru a ascunde locul unde s-au lipit capetele împletiturii. Pentru trandafirași se întinde o foaie subțire, se decupează cu un păhăruț, se suprapun, câte 1 cm rondelele obținute, apoi se rulează spre interior și se prind bine la bază. După ce se fixează trandafirașii pe colac, se desfac petalele trandafirașilor, spre exterior.
Pentru frunzulițe, se întinde o fâșie lunguiață și subțire de aluat, se taie în diagonală, se fixează mijlocul frunzei, după care se crestează lateralele în curmeziș, iar când se fixează pe colac, se întinde puțin de capete, ca să i se dea o formă frumoasă. (mai multe imagini, în rețetele mele cu colaci împletiți în 5, sau 6).
Colacul se acoperă cu un șervet curat și se mai lasă să crească timp de 10 minute, după care se unge cu un ou și se presară semințe.
Se dă colacul la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie și se lasă acolo (eventual schimbându-i poziția, ca să se coacă uniform) până ce se rumenește frumos. Când este bine rumenit, colacul se scoate afară din cuptor și se lasă în formă, până ce se răcește.