Colaci moldovenesti (1)

Postat de anisoara in Dulciuri
5 Iun 2010 | 48040 vizualizari
Colaci moldovenesti (1)

Astazi ma voi abate de la tema si voi expune mai multe fotografii cu colaci preparati la noi, in Moldova. Retetele nu le voi pune, pentru ca nu i-am facut niciodata, dar am participat la procesul de impletire al lor . Aceasta munca necesita o deprindere anume, specifica zonei. Sper ca pozele o sa va placa si-mi cer scuze inca odata ca n-am atasat retetele...dar o poezie frumoasa pot sa pun daca-mi permiteti

Ingrediente

  • faina
  • oua
  • lapte
  • drojdie
  • ulei

Mod de preparare

ODĂ COLACULUI MOLDOVENESC

Colac Moldovenes,
Cu tine mă mândresc !
Din secole în secole te proslăvesc !
Simbol de Pace, de Belşug ,
Mândria Ţăranului,
Ce cu mâinile pe plug,
Pământul a arat,
Grâu a semănat,
l-a crescut şi secerat.
l-a purtat în hambar.
Făină a măcinat
Şi a copt un C O L A C
De pus pe Altar !!!
Pentru Noi, pentru Voi,
Pentru Cei ce Vor Veni
Şi tradiziile Plaiului Moldav
Vor înmulţi !!!
Poftă bună, poftă mare !
Rupeţi din Colac
Şi nu spuneţi la nimeni,
Că sufletul vă doare ...

Cu drag, Nicolae

 

RECETA IN STUDIOU!!!!!!

Eu am participat la impletirea acestui colac din poza 2 si 3. Va pot face o descriere scurta, nu pe deplin, pentru ca sa aveti inchipuire cum se fac. Toti colacii care ii vedeti si care vor mai fi atasati in alt post au fost copti in cuptor de piatra, acesta a fost copt la aragaz. Se face o coca obisnuita, ca pentru paine , dar sunt unele mici  secrete, care ma starui sa mi le aduc aminte . 

Ingrediente ( aproximativ) :

  • 600 grame de faina de caliytate superioara
  • 300 ml de apa calduta sau lapte caldut
  • 25- 30 grame de drojdie proaspata
  • 3 linguri de ulei fara miros ,caldut
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de zahar

pentru ungerea colacului 0 lingura de zahar cu 2 linguri de apa calduta amestecata

Mod de preparare :

Aluatul se face obisnuit ca pentru o paine http://www.bucataras.ro/retete/4749/paine-de-casa.html numai ca uleiul se adauga in timpul framantatului, adica mereu se ungi mainele ( pumnii) cu ulei si se framanta foarte bine  si mult , pana se imbiba tot uleiul si devine o coca neteda si molcuta. lasati sa  creasca aluatul ca de obicei, cca 1 ora.

Aceste ingrediente sunt pentru un colac mai mic cum. este in poza, pt mai mare e necesar de dublat totul.

Dupa ce a crescut aluatul - se imparte in 8 parti si se intind pe masa dealungul , depinde ce impletitura doriti sa-l faceti. In cazul de fata au fost facute 2 cosite din 4 liungimi ( snur) nu stiu cum sa ma exprim , adica a fost facuta metoda de impletire in 4 .

 Cositele au fost suprapuse una peste alta, si unse cu o pensula cu apa calduta intre ele. Marginile unde sau unit , se lipèsc bine intre ele si se vara dedesubt.

Se atranjeaza pe tavaunsa cu putin ulei. Din aluatul ramas de la capete se intinde pe lungume si putin in latime. Se taie cu cutitul ornamente diferite. Sper , ca voi coace ceva din cozonac in timpul apropiat si voi putea sa demonstrez unele trucuri in poze.  

In cazul de fata a fost facuta o floare si frunze mari. Floarea se face dintr-o fasie de aluat  cu lungimea  aproximativ de 15-20 cm si latimea de 3 cm . Se unge la un capat in lungime cu putina apa calduta si se infasoara in forma de sul, dar o parte la inrolare o lasati mai libera -nu o strangeti tare. Apucati sulul de aluat cu maina din partea de unde a fost trecut cu putina apasi strangeti-o mai tare, Cealalata parte se desface ca o floare, ma desfaceti si voi cu maina , si datii o forma de floare. Il lipiti deasemenea cu mare atentie de capetele lipite in timpul impletirii.Floarea cand creste, se desface mai tare . Frunzele se fac din fasii de lungime , care se taie cu ajutorul cutitului o anumita forma dorita, si peurma prin parti se taie incet cu varful cutitului in forma de spicusor. Dar cu mare atentie , numai un pi, pt ca in timpul cresterii frunzele se desfac tare. la fel se lipeste cu atentie pe impletitura colacului.

dar vreau sa va atrag atentia un pic. Cand ai deprindere de a lucra cu aluatul , se fac frunzele si florile din aluatul obisnuit, care este facut de la inceput. Daca nu aveti deprindere, atunci va sfatui sa mai adaugati putina faina in bucatica de aluat ,care vreti sa o modelati, Si framantati mai bine, se va primi un aluat mai vartos, dar mai usor de lucrat cu el.

Alta metode de a face flori. Se intinde aluatul , se taie cu un pahar cerculete.

Cu mare atentie incepeti sa inrolati in sul toate cerculetele suprapuse. Stringeti de capatul de jos si modelati o un trandafie, desfacand petalele in parti purin. Taieti cu un cutit partea de jos a florii si bagati-o cu mare atenrtie in impletitura colacului, unde este uns putin cu apa locul. Aveti in vedere cand creste aluatul ca poate sa iasa putin floare. deaceia lipiti-o mai bine-

Inca un moment important- Sa ungeti cu mai putin   ou , sau sirop florile si frunzele, pentru ca la coacere ele primele se rumenesc, si pana se va rumeni colacul, ele se pot innegri.  

Se unge colacul cu un sirop facut din apa calduta cu zahar topit. Acest sirop ii da un gust aparte colacului. Se coace la cuptor la temperatura de 200C cca 30 minute. Se scoate din cuptor cu mare atentie se lasa cam 20 minute sa se raceasca si se mai unge cu putin sitrop dar adaugat un picusor de ulei, ca sa-i dee luciu. Fetelor sunt multe nuante specifice, dar v-am descris doar unele momente. Daca se fac colaci mai mari - se adauga cite 3 etaje de cosite impletite in 4, in 3, in 2 una peste alta si se decoreaza dupa gustul si deprindera fiecarei gospodine.

Imi pare rau , ca se pierd mult obiceiurile noastre stramosesti .

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Colaci moldovenesti (1)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Bomboane Raffaello cu stafide

Postat de TAB1TA

Bomboane Raffaello cu stafide

Stafidele se pun in apa cu esenta de rom si se lasa cateva minute, apoi se scurg bine. Laptele praf se amesteca cu untul si esenta de vanilie, obtinandu-se o compozitie omogena. Se...

Citeste continuarea

Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar

Postat de rocsi_1612

Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar

Aluatul: Intr-un bol puneti untul rece, taiat cuburi, iaurtul, oul si amestecati usor. Adaugati melasa, karobul, praful de sare si coaja de portocale, mixati totul. Faina cernuta o incorporati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.06.2010, 23:00
parca sunt desenati. Asteptam poezioara, de ce nu?
la 05.06.2010, 23:02
vai ce frumosi...
la 05.06.2010, 23:04
cat sunt de frumosi......
la 05.06.2010, 23:05
Arata super bine Anisoara,asteptam poezioara
la 05.06.2010, 23:14
Cu placere, pozele imi apartin mie, dar poezia nu. Si aveti in vedere ca e serialul N 1 . Vor urma mai multe seriale cu poze , nu numai de colaci, dar din domeniul artei culinare. Numai daca se permite. Sa nu ma alunge sefu

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking