Cum se prepara Coltunasi cu branza sarata, reteta gustoasa din copilarie
Făina cernută și aerată, amestecată cu sarea și grisul se frământă cu un ou și cu apă la temperatura camerei, adaugată puțin câte puțin, iar la urmă și cu cele două linguri de ulei de floarea soarelui, în așa fel încât să rezulte un aluat elastic și potrivit de moale. Se învelește aluatul într-o folie alimentară și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.
Între timp se prepară umplutura. Se fărâmițează brânza și se amestecă bine cu cele două ouă, până ce rezultă o umplutură omogenă.
După 30 de minute, se transferă aluatul pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin și se împarte în două bucăți. Din fiecare bucată se întinde, pe rând câte o foaie cu o grosime de 3-4 mm și se decupează din ea, cu o formă specială, cercurile din care se vor face colțunașii. Cine nu are formă specială de făcut colțunași, va decupa cercurile de aluat cu un pahar și le va lipi prin presare și apoi cu furculița.
Se ia câte un cerc de aluat, se întinde pe forma înfăinată (ca să nu se lipească aluatul de ea) și se pune o linguriță de umplutură în mijloc. Se pliază forma și se strânge, pentru a lipi colțunașul format. Apoi se scoate colțunașul din formă și se depune pe planșeta presărată cu făină, ca să nu se lipească. Se procedează la fel până ce se termină de umplut toate cercurile de aluat. Resturile de aluat rămase după decuparea cercurilor, se transformă în altă foaie și se procedează la fel, pentru umplerea colțunașilor.
Se pune o oală cu 4 litri de apă la fiert și cu 1/2 lingură de sare fină. Când apa clocotește, se iau colțunașii cu o spumieră umezită și se lasă în oală. Se pot pune câte 10-12 colțunași odată la fiert și se întorc cu spumiera,din când în când, ca să fiarbă pe ambele fețe, având grijă să nu fie striviți. Colțunașii vor sta la fiert 12-15 minute și după ce se ridică la suprafața apei, se mai lasă încă 2-3 minute, după care se scot cu spumiera și se depun într-un vas încăpător, în care s-a turnat puțin unt topit, sau ulei de floarea soarelui.
Pentru decor și ca să nu se lipească între ei, colțunașii vor fi stropiți cu ulei, în care s-au călit ușor rondele de ceapă verde. Colțunașii mai pot fi decorați/unși și cu pesmet rumenit în câteva linguri de ulei de floarea soarelui, sau în unt.
Colțunașii se servesc calzi, decorați după dorință.
Poti incerca si reteta de Chiroste cu branza, alt preparat traditional sau poti sa pregatesti si varianta de Coltunasi cu carne tocata, foarte gustosi pe care ii poti servi cu Dulceata de ardei iute.