Coltunasi cu branza - Varenyky

Postat de ctlina in Dulciuri
30 Aug 2016 | 4795 vizualizari
Coltunasi cu branza - Varenyky

Varenyky sau colțunașii sunt un preparat culinar care constă din bucăți de aluat umplute cu brânză, carne tocată, gem, dulceață etc. și fierte în apă. Colțunașii ucrainieni si romani sunt identici cu pierogi din bucătăria poloneză, si foarte similari cu pelmeni din bucătăria rusească, bansh din bucătăria mongoleză, jiaozi (în cantoneză gaau) sau húndùn (în cantoneză wonton) din bucătăria chinezească, manti din bucătăria turcească și cea kazahă, momo din bucătăria nepaleză și cea tibetană, chuchvara din bucătăriauzbecă, mandu din bucătăria coreană, gyoza din bucătăria japoneză și ravioli din bucătăria italiană . Cu toate că se întâlnesc și variantele de colțunași umpluți cu carne, brânză sărată, cartofi sau alte legume, spre deosebire de țările vecine, în România majoritatea colțunașilor au umpluturi dulci și sunt considerați deserturi. În unele regiuni din Bucovina și Transilvania aceștia sunt cunoscuți sub numele de piroști sau piroște (singular piroșcă), iar în regiuni din Moldova sub numele de chiroște (singular: chiroașcă). Adesea colțunașii sunt serviți cu smântână sau sosuri. Eu ii prefer fierbinti cu unt si zahar tos. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/08/coltunasi-cu-branza-varenyky.html

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 350 g de făină
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare
  • 15-20 cl de apă calduta

Pentru umplutura:

  • 200 g de brânză cremoasa (de vaci proaspătă, de tartinat etc.)
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingura cu zahăr

unt si zahar tos

Mod de preparare

Se amestecă făina cu sarea, se adauga oul si putina apa si se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Aluatul se framanta cu mana pana ce nu se mai lipeste de degete. 

Apoi se intinde pe planseta bine infainata si se decupeaza discuri de 10 cm cu un pahar sau cu o forma.

Fiecare disc se umple cu branza de vaci, bine scursa de zer, amestecata cu galbenus si cu putin zahar dupa gust. 

Se inchid coltunasii si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. 

Se fierb 10 minute amestecand cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca intre ei sau de fundul oalei. 

Din momentul in care s-au ridicat la suprafata coltunasii sunt gata. 

Se strecoara si se scurg de apa in exces.

Se pune imediat peste ei unt sau smantana proaspata si zahar tos.

Se servesc imediat sau se pot reincalzi la bain marie.

Pofta Buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi cu branza - Varenyky" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Croissante rapide

Postat de AnyCostescu

Croissante rapide

Foietajul se intinde pe masa.Eu am avut foaie de foietaj in forma rotunda. Se taie in 8 . Se pune pe fiecare triunghi ciocolata, gem sau unt de arahide. Se ruleaza si se pun intr-o tava...

Citeste continuarea

Pariziene cu piersici

Postat de timea

Pariziene cu piersici

Ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-o cana amestecam drojdia uscata, o lingurita zahar, 2 lingurite faina si  100 ml de lapte caldut (luam din...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.08.2016, 21:20
Buni! Si noua ne plac
la 30.08.2016, 21:24
Ce ne mai facea mama in copilarie si ce mai mancam!
la 30.08.2016, 21:30
la 31.08.2016, 08:14
Ce bunătate! Și prezentarea excelenta!
la 31.08.2016, 08:49
o bunatate!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking