Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci

Postat de anisoara in Paste
19 Ian 2010 | 71236 vizualizari
Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci

Pentru mine acest aluat este universal, deoarece pot sa prepar diferite bucate din el.

Ingrediente

  • 1 kg de faina de calitate superioara
  • 2 oua
  • 450 gr de apa calduta
  • o linguita de sare
  • 1 kg brinza de vaci
  • 2 oua
  • putina sare
  • zahar dupa gust
  • 100 gr unt topit sau ulei fara miros.

   

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu sarea. Aparte se bat bine ouale cu apa calduta. Se face o gropita in centrul fainii si se toarna apa calduta cu oua. Se amesteca treptat faina cu apa cu o lingura, pana vedeti ca s-a imbibat toata apa in faina, dupa aceea cu mainile incepem sa framantam bine aluatul. Se framanta aluatul timp de 8-10 minute. Aluatul devine neted si finut, molcut la pipait. Se lasa sa se odihneasca intre 15-30 minute. Cu cat mai mult timp se odihneste aluatul cu atat mai bine se lucreaza cu el.

In acest timp se  prepara umplutura din branza de vaci si oua, sare si zahar.  La mine in casa se mananca coltunasi facuti cu branza sarata, altii ii prefera cu branza dulce.

Se imparte aluatul in 2 parti si se intinde cu sucitorul, presarand masa cu faina. Va rezulta o foaie mare de aluat.

Cu  un pahar  se taie aluatul  in cerculete mai mici. Vezi fotografia. Se ia fiecare cerculet in mana, se adauga cu lingurita mica umplutura de branza si se lipeste cu mare atentie pe cerc. Se procedeaza la fel cu toate cerculetele.

In momentul cand se intintinde aluatul, trebuie sa puneti un vas mare la fiert cu  4 l de apa. Cand apa clocoteste, se adauga o lingura fara varf de sare si se pun coltunasii la fiert. Se fierb cate 30 de coltunasi in acesta cantitate de apa. Coltunasii cand se pun la fert, ei cad la fund. Se amesteca atent cu o lingura de lemn. Peste vreo 2 minute incep sa se ridice la suprafata apei, se scade temperatura la foc mai incet si se fierb inca vreo 4-5 minute. Se scot cu strecuratoarea, deoarece in aceasta apa veti fierbe mai departe alta portie de coltunasi lipiti.

Se clatesc cu putina, putina apa rece, nu se spala cum pastele,  se adauga unt topit si se amesteca bine intr-un vas mai mare. Intre timp, cat fierb primii coltunasi, se lipesc ceilalati, si se procedeaza la fel, cum am descris mai sus.

Acesti coltunasi se servesc la masa cu smantana  sau dulceata, la preferinta. Daca v-a mai ramas aluat, se  unge bine cu margarina de grasime inalta, sau putina untura, se impatureste in mai multe straturi, se inveleste cu pelicula de bucatarie si se pastreaza in frigider timp de 2 zile.

Inainte de a prepara placinte, il scoateti din frigider lasati sa se incalzeasca la temperatura camerei, il intindeti si faceti placinte din el, voi arata in alta reteta. Le prajiti la tigaie.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Budincă de spaghete cu brânză dulce şi stafide

Postat de ela2015

Budincă de spaghete cu brânză dulce şi stafide

Se fierb pastele în apă clocotită, cu un praf de sare. Când sunt fierte le scurgem, le trecem prin jet de apă rece şi le lăsăm la scurs. Preîncălzim cuptorul....

Citeste continuarea

Gnocchi facuti in casa cu sos alb cu praz si ciuperci brune

Postat de simona72

Gnocchi facuti in casa cu sos alb cu praz si ciuperci brune

Sos: Se pune uleiul la incins intr-o tigaie mare sau una tip wok. Se adauga baconul taiat fasii si se prajeste 2-3 minute. De la praz, se foloseste partea alba si foarte putin din partea...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.01.2010, 15:02
anisoara mi-ai facut pofta de coltunasi nu am maimancat de ceva timp.....
la 20.01.2010, 16:52
Vai, nu se poate....
la 20.01.2010, 23:36
Anisoara ,iar ma trimiti la bucatarit?
la 21.01.2010, 00:00
Doamne, o nebunie! Noua ne facea mama si ii mancam calzi, presarati cu zahar , de cand nu am mai mancat...Mie imi plac cei cu telemea si apoi zahar deasupra
la 21.01.2010, 13:12
si mie-mi face mama tot cu telemea si zahar deasupra.. bun bun bun...

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking