Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara

Postat de Ela68 in Dulciuri
16 Ian 2016 | 5801 vizualizari
Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara

Mi-a placut ideea de a aranja un cozonacel in forma de coronita, iar daca are si scortisoara in compozitie, pot spune ca m-a cucerit definitiv. Nimic complicat, trebuie doar sa fim atenti sa nu depasim masura, caci o feliuta are muuuuuuulte calorii.
Sursa de inspiratie, cu mici modificari atat la procedeu ( eu nu am facut aluatul la masina de paine ) , cat si la ingrediente ( am pus faina mai putina, sa iasa mai pufos ) : papalaile.

Ingrediente

  • Ingrediente cozonac :
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 80 gr zahar
  • 80 gr unt topit, caldut
  • 1 pastaie vanilie

Ingrediente umplutura :

  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr stafide hidratate si stropite cu rom
  • 50 gr unt topit
  • scortisoara

Pentru ornat :

  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 3-4 linguri zahar brun

Mod de preparare

1.  Mai intai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine afanata.
2. Laptele impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie le punem la fiert pana ce zaharul se topeste.
3.  Intre timp punem stafidele la inmuiat in putina apa calda si esenta de rom, timp de 20-30 minute.
4. Amestecam intr-un castronel drojdia impreuna cu 2-3 lingurite din laptele cu zahar ( nu fierbinte ) si 2-3 lingurite de faina, apoi presaram putina faina deasupra, acoperim si lasam la crescut.
5. Batem ouale cu o furculita si-un praf de sare si amestecam toate ingredientele pentru cozonac, mai putin untul. Omogenizam, apoi incepem sa framantam aluatul , ajutandu-ne de grasime progresiv , pana ce aceasta se inglobeaza in compozitie.
6. Lasam apoi aluatul la dospit, acoperit,  pana ce acesta isi dubleaza volumul.
7.  Intindem aluatul in forma de dreptunghi si ungem toata suprafata cu untul topit. Distribuim apoi uniform umplutura, adica ciocolata, stafidele scurse si scortisoara. N-am specificat exact cantitatea de scortisoara, fiecare poate pune in functie de cat de mult doreste.
8. Rulam aluatul cat mai strans si-l portionam cu ajutorul unei ate de bucatarie. Eu n-am reusit cu cutitul, caci se presa foarte tare , nu rezultau felii rotunde.( in final, cred ca au iesit 20 bucati )
9. Tapetam cu unt o forma cu diametrul de 26 cm si aranjam feliile circular, una langa alta.
10. Lasam la crescut cu un prosop deasupra inca 20-30 minute.
11. Ungem coronita cu galbenusul amestecat cu laptele, presaram zaharul brun, apoi coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, in jur de 3-40 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert mentolat cu ciocolată

Postat de diaconta

Desert mentolat cu ciocolată

Am pregatit o forma de tort cu inel detasabil în care am pus o folie pentru ca l-am rasturnat când s-a întarit crema. Ciocolata alba am topit-o pe baie de aburi,când a...

Citeste continuarea

Cheesecake cu ricotta si cirese

Postat de comanligia

Cheesecake cu ricotta si cirese

Se incinge cuptorul la 180°c . Se unge cu unt o forma(23 sau 25 cm) de tarte mai inalta inclusiv peretii. Se amesteca faina cu untul rece(dat prin razatoarea mare),se adauga zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.01.2016, 23:21
Superb arata si imi inchipui cat e de gustoasa
la 16.01.2016, 23:37
Arata superb coronita
la 16.01.2016, 23:42
Eu renunt la orice prajituri daca imi dati din astea .
la 17.01.2016, 00:20
buna buna
la 17.01.2016, 04:44
Ce super arata

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking