Cosulet Comestibil

Postat de adnia in Prajituri
5 Mai 2013 | 4090 vizualizari
Cosulet Comestibil

Pt. placerea copilului, m-am apucat si de asa ceva, si am stat amandoi in bucatarie sa-l pregatim. In final, nici bine nu s-a racit, ca n-a scapat de dintii lui:))

Ingrediente

  • 400 gr faina alba
  • 50 gr zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
  • putin extract de vanilie ( eu l-am facut in casa)
  • 2 oua (la temperatura camerei)
  • 60 gr un topit
  • 150 ml lapte cald

Mod de preparare

Am amestecat toate ingredientele intr-un bol, pana am obtinut un aluat omogen. Apoi am rasturnat pe planseta si am framantat bine. Am lasat aluatul sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent (cuptorul cu microunde nepornit este perfect).

Apoi am trecut la asamblarea cosuletului: aici este partea ceva mai migaloasa. Am imbracat un castron de yena in folie de aluminiu, am uns-o putintel cu ulei (ca sa devina doar usor alunecoasa si sa impiedice lipirea aluatului). Am lasat putin castronul deoparte si am intins bine foaia de aluat, pe care apoi am taiat-o fasii lungi si late de 1 deget. Am trecut la impletirea cosuletului. Intr-o tava incapatoare si tapetata cu hartie de copt am asezat castronul cu gura in jos si fundul in sus. Acesta este suportul pt. cosuletul nostru. Intai am dispus radial fasii lungi pe suprafata castronului (pe verticala), cu foarte putin spatiu intre ele pe fundul castronului (care va deveni si fundul cosuletului). Aceste fasii se departeaza mai mult spre gura castronului...fasiile le-am lasat lungi, sa atarne in tava, cel putin pt. moment. Ca sa formez bine baza cosuletului, am observat ca fasiile se suprapun si formeaza un soi de bila, asa ca am luat o forma de fursecuri rotunda si am decupat surplusul...nu puteam lasa cosuletul asa, deci am luat aluatul decupat, l-am intins din nou cu sucitorul..si cu aceeasi forma rotunda am taiat un cerc, pe care l-am lipit apoi de fasiile decupate anterior. Asa am format baza plata si frumoasa a cusuletului.

Buuuun...si iata-ma din nou, gata de impletit. Cu celelalte fasii de pe planseta am inceput sa "tes" orizontal printre fasiile verticale asezate pe castronul amintit mai sus, exact ca un impletitor de cosuri din rachita (de fapt, asa va arata la final cosuletul). Munca aceasta ia ceva timp si foarte multa rabdare, dar in final, impletitura "creste" frumos pe castron, iar gospodina devine din ce in ce mai mandra de munca depusa...veti vedea.
Dupa ce am reusit sa impletesc tot cosuletul pe castron, am taiat fasiile verticale care depaseau marginile cosuletului, iar din ultimele fasiute ramase am impletit o bentita...exact ca la cositele fetitelor in zile de sarbatoare! Cu aceasta bentita am inconjurat tot cosuletul, ca sa formez "buza" cosului. Dupa ce mi-am admirat munca, am uns cu ou batut si am dat la cuptor, la foc mediu, pana ce s-a copt si s-a rumenit frumos. am scos cu grija din cuptor si am lasat la racit. Abia apoi am scos castronul-suport din interiorul cosuletului si am indepartat toata folia de aluminiu. Am lasat cosul sa se odihneasca pana a doua zi (cu gura in jos si fundul in sus, ca sa nu-si strice forma). Am umplut cosuletul cu oua rosii si l-am asezat in mijlocul mesei de sarbatoare, gata sa fie admirat, apoi mancat!

Enjoy!

P.s modul de realizare este inspirat de pe net

Daca ti-a placut reteta noastra "Cosulet Comestibil" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert prajitura cu ciocolata si frisca

Postat de Creatsa

Desert prajitura cu ciocolata si frisca

Blat : Am batut albusurile spuma cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana a devenit o bezea tare si lucioasa. Am frecat galbenusurile cu uleiul si le-am adaugat peste...

Citeste continuarea

Negresa de post

Postat de ralu_ca

Negresa de post

Intr-un bol incapator amestec faina, zaharul, cacao, bicarbonat sodiu, sare si omogenizez cu un tel ingredientele. Apoi torn cafeaua, uleiul, esenta si otetul amestecandu-le foarte bine. Trebuie...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Comentarii

la 05.05.2013, 16:51
ce super eeeeeeeee
la 05.05.2013, 16:53
wow! Cata rabdare ai avut!! Bravo, deosebit rezultatul
la 05.05.2013, 16:59
la 05.05.2013, 17:01
Esti talentata,jos palaria !
la 05.05.2013, 17:03
frumos!!!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking