Couscous-ul bunicii

Postat de Mutulica in Paste
18 Mar 2016 | 4479 vizualizari
Couscous-ul bunicii

Bunica din partea tatălui meu era o gospodină din vechea stirpe a femeilor de casă ce erau în stare să petreacă o zi întreagă în bucătărie doar pentru a face un singur fel de mâncare sau o prăjitură . Femei de casă mai sunt si astăzi, dar au cam disparut timpul , răbdarea și calitatea materiilor prime ale delicioaselor mâncăruri din vremurile de altădată. Bunica mea nu cumpăra couscous, il făcea singură si nici „mortaciune” ( pasăre din comerț, de crescătorie) nu mânca! Reușeam să o urmăresc pentru o scurtă perioadă , căci prepararea couscous-ului era un procedeu indelungat .O să vă povestesc doar pentru cultura dumneavoastră generală ( după cum v-am mai spus, acum lipsesc ingredientele de altădată). De la an la an producția de grâu a crescut,  dar au dispărut acele soiuri din  care se făcea o făină cum astăzi nu mai găsesti si nici nu poate fi  reprodusă  oricâți amelioratori s-ar pune în tot mai artificiala noastră faină . Folosea arpacaș (sau grâu decorticat) pisat pe care îl freca cu mâna intr-o copăiță de lemn, bătea mai multe ouă cu care stropea granulele, presăra făina,  frământa doar prin frecare  cu podul palmei până când bobitele de arpacaș, de care se lipeau făina și ouăle bătute, deveneau  granule rotunde  ce erau din nou pudrate cu făină albă și stropite cu ouă bătute si mângâiate, frecate cu mișcări circulare până ajungeau la vreo trei-cinci milimetri și mai apoi frecate cu mâinile prin repetate miscări circulare până căpătau formă sferică stabilă și erau nelipicioase . Biluțele odată preparate erau puse la uscat aidoma tăițeilor de casă. Rețeta avea mai multe variante, eu v-o prezint pe cea mai „colorată” și cea mai rar preparată, pentru că în acele timpuri era tare greu să ai mereu întreagă o asemenea listă de ingrediente:

Ingrediente

  • -250 g couscous cu bob mare
  • - bucăți de pasăre de curte
  • -1 ceapă roșie
  • -3-4 roșii decojite
  • -ulei de floarea soarelui
  • -1 morcov
  • -o rădăcină mica de țelină
  • -1 ardei gras roșu
  • -1 ardei gras verde
  • -1 ardei gras galben
  • -pătrunjel tocat
  • -sare / delikat
  • -piper

Mod de preparare

După ce se uscau biluțele de couscous, acestea erau spălate în două ape intr-o  oală mare ( bunica mea a avut patru copii și nu avea oale mici) și amestecate cu mâna. Lăsa apoi couscous-ul vreo zece minute să se hidrateze.Trecea degetele prin  boabele de couscous ca să nu se strângă în bulgări, le stropea cu ulei de floarea soarelui și amesteca întregul conținut cu mâinile.

Punea apă la fiert într-o oală( bineinteles foarte mare) și când începea să fiarbă așeza deasupra o sită de metal  peste care uneori punea o bucată de tifon. Couscousul era turnat în acea sită pusă la baie de aburi timp de 20 de minute.

Așeza couscousul într-un lighean și-l lăsa să se răcorească până putea să-l manevreze cu mâinile. Amesteca puțină sare într-o cană de apă fiartă și turna jumătate peste couscous. Incet, cu ajutorul mâinilor, separa boabele mângâind fiecare bob in parte. Turna apoi apa rămasă în cană și repeta procedeul până cănd boabele își dublau volumul. Mângâierea era „E-SEN-ȚI-A-LĂ”, după părerea bunicii mele, la fel  ca „mângâierea” cu palma sau nuiaua cu care mă articula când nu vroiam sub nicio formă să ascult de vorbă bună, dar ce putea să știe o troglodită ne-europeană ca ea!? De parcă eu ,nepotul ei, eram vreun pui de occidental sau nord–european ca să înțeleg mereu  vorba bună și să execut întocmai, fără niciun ajutor coercitiv!?! Nu zic nu, poate după cel puțin una-două generații intens educate o să ajungem și noi să înțelegem fără a fi ajutați de mijloacele de coerciție. Mai înainte de asta ardem etapele și formăm generații fițoase care vor mereu să facă tot ce le trece prin cap... Să dea Dumnezeu să mă înșel și să vină autoritățile la mine acasă pentru că mi-am educat copiii si cu ajutorul mijloacelor coercitive(de parcă o instituție poate suplini dragostea părinților și poate forma un om complet, nehandicapat de lipsa atmosferei din familie)!.. Așa cum după fiecare bătaie începea să mă mângâie, așa mângâia din nou couscous-ul cu apa si sare, dupa care il lăsa să se răcească complet.

In timp ce se răcea couscous-ul, prepara sosul de legume.

Mai intâi pregătea supa de pasăre de curte. Fierbea bucățile de carne în apă cu puțină sare, după care scotea carnea din supă  și o prăjea.

Călea legumele tocate grosier (ceapa, morcovul, țelina, ardeii grași și roșiile decojite). Turna apoi supă de carne cât să acopere legumele și le lăsa la fiert pentru 30 de minute, până când lichidul se evapora și  obținea  un sos gros de legumele. Putem adăuga puțin piper ( sau ghimbir, că azi avem... ) 

Rețeta bunicii trăiește doar în amintirile mele...

Eu am folosit couscous din comerț și nu l-am supus la baia de vapori. L-am fiert, pur și simplu, în supă de carne de pasăre în care am adăugat un praf de piper și am completat gustul de sare. La nevoie se adaugă supă fierbinte până ce boabele de couscos devin moi ( ca la pilaf ).  La 250 g couscous am folosit 5 căni de supă , dar cantitatea de supă depinde de tipul de couscous folosit. 

Servim couscous-ul alături de sosul cu legume si bucăți prăjite de pasăre de curte.

La această rețetă, care m-a supus unor grele încercări, am fost cand pilot, când copilot, dar mai mult povestitorul ce ține minte obiceiuri din vremurile de altădată.

Multe păcate a avut bunica din partea tatălui meu, dar răbdarea nu i-a lipsit nici când își aștepta soțul ce a trebuit să plece în cel de-al doilea război mondial și să se întoarcă acasă străbătând continentul nostru însângerat în timp ce se ferea de nemți( în tabăra cărora fusese până la acea mult lăudată „întoarcere a armelor” ) dar și de rușii care au ras o jumătate de continent într-un uriaș efort ce s-a numit mai târziu ” Marele Război pentru Apărarea Patriei”!

V-am spus acest amănunt pentru a înțelege că soți separați de distanțe uriașe au mai fost și în condiții mult mai grele ca cele de astăzi, dar oamenii de atunci aveau răbdare și încă multe alte calități de care noi nici măcar nu am auzit darămite să le mai si avem...

Si mai vreau să vă spun ceva: bunica din partea tatălui meu nu a fost preferata mea, dar minunile care ieseau din mâinile ei noduroase și arse de leșia cu care altădată se spălau rufele , precum și povestea ei discretă de dragoste pentru un soț care s-a întors bolnav din război și a murit de tânăr, mă fac și acum să am ochii încețosați în timp ce vă tastez o rețetă de pe vremea când oamenii încă știau să trăiască demn în ciuda greutăților vieții.

Daca ti-a placut reteta noastra "Couscous-ul bunicii" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (42)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Mac and cheese (macaroane cu branza)

Postat de cristeena20

Mac and cheese (macaroane cu branza)

Intr-o cratita punem cubul de unt la incalzim si calim ceapa tocata solzisori -o lasam la clait pana se inmoaie si devine marinie.(aprox 15 mnute)Pune putina sare si piper alb.Adaugam 3 linguri de...

Citeste continuarea

Paste cu branza si kaizer

Postat de rocsi_1612

Paste cu branza si kaizer

Intr-o oala punem mai multa apa cu putina sare si o asezam pe foc. Cand clocoteste dam drumul pastelor si le fierbem circa 12 minute. Cand sunt gata le scurgem si le lasam sa se racoreasca...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.03.2016, 19:52
Oare terminati de citit reteta in doua zile? )))))))))
la 18.03.2016, 20:07
Deci bine ca mi-ai zis ,ma apuc maine de citit acusi trebuie sa ma duc la munca si nu am timp )
la 18.03.2016, 20:09
Frumoasa prezentarea si nu de mult am descoperit si eu cat de bun e couscous-ul
la 18.03.2016, 20:12
Ce poveste frumoasa! Si interesant modul de preparare a cous-cous-ului! Felicitari pentru reteta! Ina, a fost buna mancarea? Sunt sigura ca da!
la 18.03.2016, 20:12
Saru-mana, Adele!

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking