Couscous-ul bunicii

Postat de Mutulica in Paste
18 Mar 2016 | 4245 vizualizari

Bunica din partea tatălui meu era o gospodină din vechea stirpe a femeilor de casă ce erau în stare să petreacă o zi întreagă în bucătărie doar pentru a face un singur fel de mâncare sau o prăjitură . Femei de casă mai sunt si astăzi, dar au cam disparut timpul , răbdarea și calitatea materiilor prime ale delicioaselor mâncăruri din vremurile de altădată. Bunica mea nu cumpăra couscous, il făcea singură si nici „mortaciune” ( pasăre din comerț, de crescătorie) nu mânca! Reușeam să o urmăresc pentru o scurtă perioadă , căci prepararea couscous-ului era un procedeu indelungat .O să vă povestesc doar pentru cultura dumneavoastră generală ( după cum v-am mai spus, acum lipsesc ingredientele de altădată). De la an la an producția de grâu a crescut,  dar au dispărut acele soiuri din  care se făcea o făină cum astăzi nu mai găsesti si nici nu poate fi  reprodusă  oricâți amelioratori s-ar pune în tot mai artificiala noastră faină . Folosea arpacaș (sau grâu decorticat) pisat pe care îl freca cu mâna intr-o copăiță de lemn, bătea mai multe ouă cu care stropea granulele, presăra făina,  frământa doar prin frecare  cu podul palmei până când bobitele de arpacaș, de care se lipeau făina și ouăle bătute, deveneau  granule rotunde  ce erau din nou pudrate cu făină albă și stropite cu ouă bătute si mângâiate, frecate cu mișcări circulare până ajungeau la vreo trei-cinci milimetri și mai apoi frecate cu mâinile prin repetate miscări circulare până căpătau formă sferică stabilă și erau nelipicioase . Biluțele odată preparate erau puse la uscat aidoma tăițeilor de casă. Rețeta avea mai multe variante, eu v-o prezint pe cea mai „colorată” și cea mai rar preparată, pentru că în acele timpuri era tare greu să ai mereu întreagă o asemenea listă de ingrediente:

Inapoi la reteta

Comentarii (42)

la 18.03.2016, 19:52
Oare terminati de citit reteta in doua zile? )))))))))
la 18.03.2016, 20:07
Deci bine ca mi-ai zis ,ma apuc maine de citit acusi trebuie sa ma duc la munca si nu am timp )
la 18.03.2016, 20:09
Frumoasa prezentarea si nu de mult am descoperit si eu cat de bun e couscous-ul
la 18.03.2016, 20:12
Ce poveste frumoasa! Si interesant modul de preparare a cous-cous-ului! Felicitari pentru reteta! Ina, a fost buna mancarea? Sunt sigura ca da!
la 18.03.2016, 20:12
Saru-mana, Adele!
la 18.03.2016, 20:12
Adele, am facut destul de des couscous, dar asta fiert in supa de gaina de curte ( batrana rau ) ) este cel mai gustos De cand ma bate la cap cu ce couscous bun ii facea bunica si ca nu vreau sa-l las sa-mi arate ... saptamana asta am cedat si l-am secondat ))
la 18.03.2016, 20:13
Saru-mana, Mirela!
la 18.03.2016, 20:14
Mirela, e cel mai gustos couscous mancat pana acum ))
la 18.03.2016, 20:14
Doar ne-am apropiat de reteta bunicii, asa ca nici gustul nu este identic, dar este totusi o mancare foarte gustoasa.
la 18.03.2016, 20:19
Domnul meu ar fi vrut sa reeditam intocmai reteta bunicii lui, sa facem noi couscous-ul, dar ma bucur ca l-am convins ca am fi pierdut timpul in zadar ))))))
la 18.03.2016, 20:21
Super reteta, cat de detaliat!
Super prezentare! Bravo, Costel!
la 18.03.2016, 20:25
Saru-mana, Merisor!Ramanea doar o poveste fara prezenta Inei.
la 18.03.2016, 20:29
Wow, Mutulica ne da prin praf, bravos Leone !
la 18.03.2016, 20:32
Aoleo! asta e foileton))
Felicitari!!
la 18.03.2016, 20:32
Saru-mana, Cleme! E o lauda prea mare pentru mine, dar m-as bucura daca as crea o emulatie in a readuce la viata pe masura posibilitatilor a retetelor bunicilor noastre.

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking