Couscous-ul bunicii

Postat de Mutulica in Paste
18 Mar 2016 | 4245 vizualizari

Bunica din partea tatălui meu era o gospodină din vechea stirpe a femeilor de casă ce erau în stare să petreacă o zi întreagă în bucătărie doar pentru a face un singur fel de mâncare sau o prăjitură . Femei de casă mai sunt si astăzi, dar au cam disparut timpul , răbdarea și calitatea materiilor prime ale delicioaselor mâncăruri din vremurile de altădată. Bunica mea nu cumpăra couscous, il făcea singură si nici „mortaciune” ( pasăre din comerț, de crescătorie) nu mânca! Reușeam să o urmăresc pentru o scurtă perioadă , căci prepararea couscous-ului era un procedeu indelungat .O să vă povestesc doar pentru cultura dumneavoastră generală ( după cum v-am mai spus, acum lipsesc ingredientele de altădată). De la an la an producția de grâu a crescut,  dar au dispărut acele soiuri din  care se făcea o făină cum astăzi nu mai găsesti si nici nu poate fi  reprodusă  oricâți amelioratori s-ar pune în tot mai artificiala noastră faină . Folosea arpacaș (sau grâu decorticat) pisat pe care îl freca cu mâna intr-o copăiță de lemn, bătea mai multe ouă cu care stropea granulele, presăra făina,  frământa doar prin frecare  cu podul palmei până când bobitele de arpacaș, de care se lipeau făina și ouăle bătute, deveneau  granule rotunde  ce erau din nou pudrate cu făină albă și stropite cu ouă bătute si mângâiate, frecate cu mișcări circulare până ajungeau la vreo trei-cinci milimetri și mai apoi frecate cu mâinile prin repetate miscări circulare până căpătau formă sferică stabilă și erau nelipicioase . Biluțele odată preparate erau puse la uscat aidoma tăițeilor de casă. Rețeta avea mai multe variante, eu v-o prezint pe cea mai „colorată” și cea mai rar preparată, pentru că în acele timpuri era tare greu să ai mereu întreagă o asemenea listă de ingrediente:

Inapoi la reteta

Comentarii (42)

la 18.03.2016, 20:33
La prezentare a avut si soacra-mea un cuvant de spus, ca ne-a dat detalii cu privire la modul in care bunica obtinea grauntele de arpacas . Costel tinea minte ca faceau din faina, dar ne-a luminat soacra-mea )
la 18.03.2016, 20:34
Simona ))
la 18.03.2016, 20:34
Simona, saru-mana!Ai dreptatate!Mie mi se parea maraton cand eram mic.
la 18.03.2016, 20:35
O poveste venita din alte vremuri, o gasesti doar in carti...si amintiri!
la 18.03.2016, 20:42
la 18.03.2016, 20:42
He, mi-a dat like nevasta!
la 18.03.2016, 20:44
Va multumesc pentru aprecieri si pentru rabdarea de a citi reteta!Noapte buna!
la 18.03.2016, 20:46
))))
la 18.03.2016, 20:53
Reteta buna buna, dar povestea este peste!
la 18.03.2016, 21:02
vaaai, lesin! spectacol reteta!
dar una peste alta, mi-ai facut o pofta numai din descrierea cous cous-ului )
Bravoo, Costel!
la 18.03.2016, 21:03
"Domnul meu ar fi vrut sa reeditam intocmai reteta bunicii lui, sa facem noi couscous-ul, dar ma bucur ca l-am convins ca am fi pierdut timpul in zadar" ))))
la 18.03.2016, 21:09
Ce bunatate! Si cat de bine arata!!!
la 18.03.2016, 21:36
M-a impresionat povestea! De reteta nu pot sa zic decat ca este de nota 10+++!
la 18.03.2016, 21:54
ce mancare buna ai facut
la 19.03.2016, 06:33
Multumesc pentru atentie si aprecieri.

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking