Ingrediente
- 1 kg faina,(este pentru 2 cozonaci)
- 8 galbenusuri,
- 50gr drojdie,
- 200 gr zahar,
- 1 lingurita sare,
- 1 pachet de unt,
- 300 ml lapte caldut,
- 100ml apa calduta,
- coaja lamaie si portocala sau esenta,
- vanilie esenta sau zahar.
- Umplutura
- cacaoa 4 linguri,
- 500gr nuca macinata si zahar dupa gust.
Mod de preparare
Intr-un bol punem drojdia cu o lingura de zahar si 2 de faina si putin lapte caldut din cele 300 ml. Amestecam bine si lasam la dospit cam 15 -20 minute. Galbenusurile le amestecam cu zaharul si sarea pana devine ca o crema.
Intr-un vas incapator punem faina,adaugam drojdia dospita,galbenusurile frecate si aromele si incepem sa framantam. Incet incet adaugam laptele si apa,pana obtinem un aluat mai tare. Topim untul si intindem aluatul apasand cu pumni intindem cate putin din untul topit peste aluat si framantam pana terminam untul si continuam 30 de minute la framantat aluatul ca sa iasa pufos,dupa care il lasam la loc caldut ferit de curenti 1 ora jumatate sa dospeasca.
Dupa ce a crescut il impartim in 2, luam o jumatate si o punem pe plansa de lucru si aceasta la randu ei o imparim in 2. Intindem prima parte o umplem cu amestecul de nuca si il rulam il punem deoparte si procedam si cu a doua la fel, dupa care le impletim. La fel procedam si cu cealalta parte de aluat. Puteti sa il umpleti cu ce doriti si il punem in tava de cozonac unsa cu putin ulei si lasam la dospit inca 30 minute.
Incalzim cuptorul 15 minute inainte de a-i baga la copt. Bagam la copt 45 minute ,10 minute la 200 grade dupa care scadem temperatura la 180 grade pana la final. Eu am avut ghinion caci cuptorul meu cam arde si coaja a iesit cam arsa. Daca aveti astfel de probleme cu cuptorul eu zic ca dupa ce au primit culoarea de copt sa acoperiti cu o hartie de copt sau staniol ca sa nu se arda, eu asa am zis ca o sa procedez data viitoare ca sa nu mai am probleme. Dar la gust au iesit super buni.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (9)
|