Cozonac

Postat de ralu_ca in Dulciuri
16 Feb 2013 | 7989 vizualizari
Cozonac

Ingrediente

  • Maia:
  • 8 cuburi drojdie (25 grame fiecare)
  • 1/2 l lapte caldut
  • un praf sare
  • faina cat cuprinde
  • Aluat:
  • 15 galbenusuri
  • 3 kg faina
  • 2 lingurite sare
  • 1 l si jumatate lapte dulce
  • 1 kg zahar
  • coaja 2 lamai
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • esenta rom, vanilie
  • 1 cana apa minerala
  • 1 pachet praf de copt
  • Compozitie:
  • 1 castron mare nuca macinata
  • 1 pachet cacao
  • 500 g rahat
  • 1 cana zahar
  • stafide
  • 2 fiole esenta rom

Mod de preparare

Maiaua: Intr-un castron drojdia se faramiteaza si se adauga 1/2 l lapte caldut si putina sare, se amesteca apoi se adauga faina pana se obtine o coca moale. Se lasa la caldura aproximativ 15 minute ( pana creste )

Aluatul: Intr-un lighean am pus 3 kg faina cernuta peste care adaug galbenusurile batute bine si amestecul ( facut din lapte + zahar + coaja lamaie ) si incepem sa framantam. Pe parcurs adaugam si un pachet praf copt, 1 cana ulei si untura, amestecand continuu si la final il "trantim" cu putere in lighean. Dupa ce am obtinut aluatul presaram putina faina pe deasupra, il acoperim si se lasa la cald pana creste.

Intre timp pregatim compozitia amestecand intr-un castron nuca, cacao, zahar, estenta rom, stafide si albusurile batute spuma.

Dupa ce aluatul din lighean a crescut pe putem apuca de "confectionarea" cozonacului.

Se ung tavile cu putina untura.

Pe un fund luam o bucata din aluat, o impartim in 2, o intindem cu mana si punem pe toate suprafata amestecul special. Se ruleaza apoi se impletesc cele 2 bucati si le punem in tava. Le lasam, eventual pe calorifer sau undeva la cald pana incepe sa creasca in tava.

Dupa ce observam ca a crescut in tava, ungem cu ou batut si il introducem la cuptor pentru aproximativ 50 minute.

Spor!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac Cruffin

Postat de rocsi_1612

Reteta de cozonac Cruffin

Iata cum se prepara Reteta de cozonac Cruffin Intr-un pahar puneti drojdia uscata, 1 lingurita zahar, 4-5 linguri lapte cald si o lingura rasa faina. Amestecati totul, lasati 10-15 minute, sa...

Citeste continuarea

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.02.2013, 17:54
Ce frumos e si sigur si gustos!!!
la 16.02.2013, 18:11
asa este
la 16.02.2013, 18:15
excelent
la 16.02.2013, 18:44
la 16.02.2013, 20:11
Cat de gustos si frumos

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking