Cozonac ardelenesc cu nuca

Postat de amalia01 in Prajituri
23 Ian 2013 | 18572 vizualizari
Cozonac ardelenesc cu nuca

O reteta de la bunica.

Ingrediente

ALUAT:

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200g zahăr
  • 500ml lapte
  • 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • 1 lingurita sare
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

UMPLUTURA:

  • 500 g nucă măcinată
  • 4 albus batut 
  • 350 g zahăr 
  • 1 gălbenuș pentru uns

Mod de preparare

- din drojdie, o lingura de zahar ,un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia;

- intre timp , se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua;

- adaugi pe rand galbenusurile ...peste care presari un praf de sare( asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg;

- framanti in continuare adaugand treptat laptele,zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic(cca 20 de minute);

- acoperi cu un prosop apb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute , la caldura;

- intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca;

 

- dupa ce a dospit aluatul,il rastorni pe masa si il imparti in doua, manevrandu-l cat mai putin;

- intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei ,in foaie subtire(de un deget);

- intinzi jumatate din cantitatea de umplutura cu nuca si apoi rulezi cu grija;

- asezi ruloul in tava de cozonac unsa cu ulei;

- procedezi la fel si cu cealalta jumatate de ingredinte;

- acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute;

- in acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt;

- ungi cozonacul cu galbenus;

- lasi la copt cam 45 de minute;

- il scoti imediat din tava si il  acoperi cu prosopul;

- il lasi sa "mearga la moara" 10 minute, apoi il poti taia si savura!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ardelenesc cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cozonac ardelenesc cu vin

Postat de rocsi_1612

Cozonac ardelenesc cu vin

aluatul: galbenusurile le freci cu un strop de sare. intr-un lighean puneti faina. drojdia o amestecati cu putin lapte,1 lingurita zahar,2 linguri faina si o torni in mijloc peste faina si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.01.2013, 22:15
ce bun
la 23.01.2013, 22:24
bun bun
la 23.01.2013, 22:37
Ce frumos arata!
la 23.01.2013, 22:54
ce bine arata
la 24.01.2013, 08:27

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking