Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale

Postat de adnia in Prajituri
5 Mai 2013 | 2824 vizualizari
Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale

Am vazut mai demult aceasta idee de cozonac pe blogul Pe masa din bucatarie si mi-a placut atat de mult, incat am preluat partial ideea. Bineinteles ca nu puteam eu sa ma tin exact de-o reteta, fara s-o "amprentez" eu cu gusturile mele:)

Ingrediente

  • Pt.. aluat:
  • -275 gr unt
  • -575 gr faina alba
  • -250 gr zahar
  • -2 oua
  • -150 ml lapte cald
  • -1 ½ plicuri drojdie uscata
  • -200 gr. caise confiate
  • Pt. siropul de portocale
  • - 2 portocale
  • -150 ml apa
  • - coaja de la 1 lamaie
  • - sirop de menta (cca 50 ml)
  • - 100 gr, aluat fraged, pt. decor (optional)
  • - 1 ou batut (optional)

Mod de preparare

Din toate ingredientele pt. aluat (mai putin caisele confiate, care se adauga la sfarsit) am framantat aluatul neted si elastic, pe care l-am lasat la crescut, pana si-a dublat volumul.

Intre timp am preparat siropul de portocale. In primul rand am spalat citricele cu apa fiarta, ca sa scot chimicalele din coaja lor, mai ales ca avem nevoie de ele in sirop). Le-am decojit cu ajutorului cutitului special de decojit si am stors apoi sucul. Am pus la fiert apa cu sucul obtinut anterior si siropul de menta, pana s-a legat. Am stins focul si am adaugat coaja de portocale si lamaie, am pus capacul si am lasat siropul sa se raceasca.

M-am intors la aluatul meu de cozonac...si dupa ce am observat ca si-a dublat volumul, am intins o foaie maaare pe planseta si am presarat-o din belsug cu caise confiate maruntite. Am rulat foaia strans si am taiat capetele, pe care le-am lasat deoparte. Din sulul de aluat am taiat bucati mai mici, de cca 2,5 cm. Capetele de aluat taiate anterior au fost din nou framantate putin si au devenit o bila, pe care am asezat-o in mijlocul unei tavi te tort sub forma de inima (unsa se tapetata cu faina). In jurul acestei bile am dispus sulurile de aluat cu taietura in sus, ca sa se vada frumos sectiunea si culoarea caiselor. Dupa ce am terminat de asezat aluatul in tava, am luat aluatul fraged si am modelat 2 trandafirasi si cateva frunzulite, pe care i-am asezat intre bucatile de aluat.

Am lasat din nou cozonacul sa creasca, dupa care am pensulat sirop de portocale caldut si am dat la cuptor, la foc domol. In timpul coacerii am mai insiropat putin cozonacul (de vreo 2-3 ori), ca se aromatizeze bine. Dupa ce a trecut testul scobitorii, am uns cozonacul cu ou batut (pt. luciu) si am presarat zahar tos. Am mai lasat la cuptor inca 5 minute, dupa care am scos inimioara la racit pe un gratar.

L-am servit pe masa de Paste, alaturi de celelalte preparate specifice.

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu caise confiate si sirop de portocale" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta frageda cu mere

Postat de rocsi_1612

Placinta frageda cu mere

Incepem cu umplutura, pentru ca sa aiba timp sa se raceasca. Spalam merele, le curatam de coaja si le trecem pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o cratita, punem uleiul, merele si...

Citeste continuarea

Desert cheesecake cu ciocolata

Postat de oanapl

Desert cheesecake cu ciocolata

Blat: Se mărunțesc biscuiții într-un robot / blender, se adaugă untul topit și se amestecă puțin până se încorporează bine. Se pune un inel reglabil pe un platou...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.05.2013, 16:38
Foarte frumos l-ai facut !
la 05.05.2013, 16:44
Superb!
la 05.05.2013, 16:44
minunat
la 05.05.2013, 17:02
la 05.05.2013, 17:06
Foarte frumos arata!!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking