Cozonac cu nuca,rahat si fructe confiate

Postat de mamaieelena in Dulciuri
2 Ian 2013 | 3060 vizualizari
Cozonac cu nuca,rahat si fructe confiate

In sarbatori nu trebuie sa lipseasca cozonacul zic eu nu stiu dar pentru mine nu inseamna numai traditie, dar mirosul din bucatarie care inunda toata casa si imprejurimile da acel sentiment de sarbatoare chiar daca este obositor dar ; hai ce atata vorbarie sa spun cum am facut acest cozonac.

Ingrediente

  • 1 kg faina alba(si putin peste)
  • 300 g zahar
  • 3 oua
  • 1 fiola vanilie
  • razatura de la o lamaie
  • 1 pachet mic drojdie proaspata(40g)
  • 1 lingurita rasa sare
  • 125 g unt topit
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri smantana
  • 200 g nuca macinata gata pregatita
  • fructe confiate
  • cate o bucata de rahat din fiecare culoare

Mod de preparare

Faina cernuta intr-un lighean de plastic, laptele cald din care se ia putin adica 50-70 ml pentru a dizolva drojdia iar in laptele cald adica mai fierbinte de pune zaharul, vanilia si razatura de lamaie apoi se amesteca cu ligura pana se dizolva zaharul; ouale se bat cu furculita si in ele se adauga sarea pentru a intensifica culoarea galbenusurilor. In faina incepe a se pune treptat laptele care este cald se amesteca cu o lingura de lemn peste se adauga drojdia care a crescut, smantana si la sfarsit se adauga ouale. Cand toate sunt incorporate in faina si se face un aluat ferm incepe a se framanta cu untul topit si pus treptat peste aluat, dar de fiecare data se framanta indelung pantru a deveni un aluat aerisit si elastic in acelas timp. Cand ultima parte de unt care a fost incorporta in aluat, pe maini nu mai trebuie sa se lipeasca coca. Se acopera cu un prosop si se da la un loc calduros lasand sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Cand aluatul a crescut se pregateste masa de lucru adica nuca se desface cu 3-4 linguri cu lapte pentru a fi intinsa bine pe suprafata aluatului, rahatul se taie bucati mici si fructele confiate, avandu-le pe toate la indemana deasemeni formele unse cu unt din abundenta. Pe masa se pune ulei pentru a se lucra aluatul de cozonac. Se rupe din aluat jumatate si se imparte in trei bucati mai mici si fiecare bucata se intinde cu mainile in forma dreptunghiulara punand pe suprafata fiecarea rahatul repartizat egal pe toate trei bucatile.Se ruleazi si la un capat se strang toate si apoi se impletesc in trei si se pune in forma de guguluf. Cu restul de aluat se imparte 4 bucati egale pe care trei le vom umple cu nuca si cele mai mici doua fiind se umplu cu fructe confiate. Cele 3 cu nuca se impletesc si se pune in forma dreptunghiulara de cozonac si pe margine se pun cele doua suluri umplute cu fructe confiate. Se lasa sa creasca, se ung cu ou batut si se dau la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 45 de minute.

Pofta buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca,rahat si fructe confiate" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac cu nutella si fructe

Postat de sufletista

Desert cozonac cu nutella si fructe

Intr-un bol, adaugam faina cernuta, facem o adancitura in mijloc, adaugam drojdia dizolvata in putin lapte caldut, o lingurita zahar, acoperim cu un prosop si lasam cca. 10 minute, pana ce apar...

Citeste continuarea

Cozonac cu nuca, fructe confiate si ciocolata

Postat de rocsi_1612

Cozonac cu nuca, fructe confiate si ciocolata

In primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei!!! Aluatul: Drojdia o frecam cu o lingura de zahar si o lasam 10-15 minute la o parte sa creasca. Laptele il facem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.01.2013, 13:36
la 02.01.2013, 14:16
Bun tare cozonacul!!!
la 02.01.2013, 14:26
Mamaie,ce cozonac bun cum eu n-am facut ,servesc o felie
la 02.01.2013, 14:34
ai dreptate mamaie...nimic nu se compara cu mirosul cozonacului abea scos din cuptor
la 02.01.2013, 14:36

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking