Cozonac cu nuca, rahat si stafide

Postat de claudiaO in Dulciuri
24 Apr 2014 | 4480 vizualizari
Cozonac cu nuca, rahat si stafide

Anul acesta am modificat putin reteta pe care o faceam eu, dupa sfaturile lui Merisor . A iesit un cozonac foarte pufos datorita smantanei din compozitie. Multumesc mult Merisor :-*

Ingrediente

  • 1,5 kg faina 650
  • 7 galbenusuri
  • 400 gr zahar
  • 70 gr dojdie
  • 600 ml lapte dulce
  • 200 gr smantana 12 %
  • 150 gr unt gras 82%
  • 150 gr untura de porc
  • coaja de la 1 lamaie si jumatate
  • coaja de la 1/2 portocala
  • esenta de rom si vanilie
  • sare 1 lingurita cu varf
  • Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 500 gr nuca prajita su macinata grosier
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri cacao neagra
  • esenta de rom
  • rahat 650 gr
  • 250 gr stafide brune

Mod de preparare

Mai intai am pregatit maiaua - drojdia o pasam cu furculita impreuna cu 3 linguri de zahar, punem putin lapte caldut si cateva linguri de faina; lasam la crescut vreo 15-20 minute...pana mai pregatim una alta :)

Acum separam galbenusurile si le frecam cu sare, apoi adaugam jumatate din cantitatea de zahar si frecam bine- obtinem o consistenta spumoasa; acum vom adauga si smantana si dam deoparte.

Incalzim laptele; in jumatate din cantitatea de lapte punem restul de zahar sa se dizolve, coaja de citrice si esentele. Cealalta jumatate din cantitatea de lapte o pastram calduta pentru framantat.

Untul il punem la un loc cu untura si il lasam sa se topeasca, dar trebuie sa ramana totusi rece.

Cernem faina in lighean, facem o gropita si adaugam maiaua, apoi ouale cu smantana si incepem sa omogenizam; punem laptele cu zaharul, apoi incet, incet incepem framantarea, punand lapte cald. Cand s-a obtinut o coca compacta, incepem sa punem grasime si sa framantam energic ...dureaza cca 15 minute cu totul.

Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit vreo ora.

Acum ne ocupam de umplutura de nuca: batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi nuca, cacaoa si esenta de rom si omogenizam bine.

Dupa ce a crescut suficient aluatul, luam vreo 2 pumni din compozitie, intindem pe masa unsa cu ulei si punem umplutura de nuca, apoi presaram stafide si bucatele de rahat. Am taiat foaia in doua si am rulat - am obtinut 2 suluri pe care le impletim. Asezam in tava tapatata cu hartie de copt si lasam sa mai creasca vreo jumatate de ora. Ungem cu ou batut cu o lingurita de miere si presaram zahar vanilat. Dam la cuptor pt 45-55 minute.

In primele 10 minute lasam focul moale ca sa mai creasca, apoi dam focul la mediu - nu deschidem cuptorul inaninte de 30-35 minute , ca sa nu se lase aluatul.

Eu din compozitia de mai sus am obtinut 3 cozonaci mari si 1 pasca cu diametrul de 24 cm.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, rahat si stafide" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (12)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.04.2014, 15:25
bun imi place mult cozonacu
la 24.04.2014, 15:25
la 24.04.2014, 15:39
super!!
la 24.04.2014, 15:59
arata superb
la 24.04.2014, 16:19
chiar a fost super ! super dulce, super umplut...super ...putin , ca de obicei facem 4-5

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking