Ingrediente
- 600 gr faina alba de buna calitate
- 3 galbenusuri de ou
- 250 ml lapte caldut
- 60 gr zahar
- 1 cub mic de drojdie
- 1/2 lingurita sare
- 2 linguri unt
- 2 linguri ulei
- pt umplutura:
- 200 gr nuca macinata
- 3 albusuri
- un praf de sare
- 100 gr zahar
- pt decor:
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura lapte
Mod de preparare
Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele le-am pus in urmatoarea ordine: laptele caldut, galbenusurile amestecate cu zaharul, sare, unt, ulei, deasupra faina si cubul de drojdie rupt bucatele. Am lasat masina sa framinte aluatul, l-am scos si l-am pus la loc caldut acoprit cu prosop de bucatarie pt 40 minute.
Am rasturnat aluatul pe masa de lucru, l-am intins cu sucitorul intr-un dreptunghi, l-am umplut cu nuca macinata amestecata cu albusurile batute spuma cu un praf de sare si apoi zahar. Am distribuit uniform umplutura de nuca pe toata suprafata aluatului, l-am facut sul si l-am pus in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. A iesit putin cam mult aluat pt tava mea de cozonac, iar din aluatul care mi-a ramas am ornat cozonacul pe margini si o cruce in mijloc. Am mai lasat cozonacul sa creasca la loc calduc 20-30 minute, l-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, l-am pus in cuptorul incins la 170 grade pt 30 minute. Dupa ce au trecut cele 30 minute l-am acoperit cu folie de aluminiu pt ca a capatat deja o culoare aurie si nu vroiam sa se arda si l-am mai dat pt 15-20 minute la cuptor.
L-am lasat sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa.
Pofta buna!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (18)
|