Cozonac cu nuca

Postat de gabrielacuisine in Prajituri
10 Iun 2013 | 4974 vizualizari
Cozonac cu nuca

Am revenit cu o reteta de cozonac pentru ca in curand este Inaltaraea, mai exact joi 13. iunie si am zis sa va impartasesc si reteta mea. Cand am facut pozele am facut dintr-un kg si jumatate, de aceea sunt 6 oua :-).

Ingrediente

pentru 2 cozonaci mari

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 450 ml lapte (sau 400 in functie de faina)
  • 300 gr zahar
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 150 gr unt (sau ulei)
  • 2 pliculete zahar vanilat (sau un baton vanilie)
  • esenta de rom
  • coaja de la 2 lamai
  • un praf sare

Umplutura:

  • 600 gr nuca macinata
  • 3 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • In plus: 300 gr stafide

Mod de preparare

Cernem faina intr-un lighenas cu o seara inainte ca sa se zvante Scoatem ouale sa se aclimatizeze la temperatura camerei Cand ne apucam de cozonac a doua zi, operatiunile sunt urmatoarele: Facem intai maiaua din cele 50 de grame de drojdie pe care le punem intr-un bol mai inalt (cana gradata) peste care presaram o lingurita de zahar. Cand drojdia s-a lichefiat adaugam 3 linguri de faina si cateva linguri de lapte si amestecam pana devine pastoasa.

O punem la crescut intr-un loc ferit de curent. Ea trebuie sa isi dubleze volumul. Intre timp restul de lapte il amestecam cu zaharul si vanilia si il incalzim putin pe foc amestecand pana cand zaharul este complet topit. (laptele trebuie sa aiba o temperatura suportabila la deget, cam 35-37 de grade) In lighenasul cu faina punem ouale intregi, un praf de sare, coaja rasa de lamaie, si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn curata Adaugam laptele treptat si mestecam in aluat pana cand acesta este potrivit de moale (nu trebuie sa fie foarte moale). De multe ori ne intra mai putin lapte, in functie de faina. Cand am omogenizat, adaugam maiaua care trebuie sa-si fi dublat volumul si mai framantam pana aceasta a fost incorporata. Incalzim untul (la microunde) – trebuie sa fie lichid – si incepem sa framantam cca. 15- 20 de minute pana cand aluatul s-a desprins de pe marginile lighenasului.

El se poate desprinde mai devreme dar e bine sa-l framantam macar 15 minute, ca sa oboseasca si sa faca bule de aer. Spre sfarsitul framantarii adaugam in aluat stafidele (pe care le inmuiem inainte in apa cca o ora si de pe care eliminam excesul de apa cu ajutorul unui prosop de hartie) Acoperim lighenasul cu un servet si lasam sa creasca aluatul cam o ora, pana cand s-a dublat in volum. Intre timp macinam nuca. Cand aluatul este aproape crescut, mixam albusurile spuma si apoi adaugam 5 linguri de zahar si mixam pana ce zaharul este topit. Ungem planseta cu ulei, impartim aluatul in 2 si il intindem pe planseta cu mana un pic mai mare decat forma in care vrem sa-l punem. Amestecam intr-un castron separat nuca, numai pentru un cozonac, cu albusurile batute spuma (impartiti albusurile la ochi) si apoi punem umplutura pe aluat pe care o intindem foarte bine, lasand 2-3 cm la capete.

Rulam cozonacul si apoi il rasucim cu grija si il punem in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Procedam asa cu fiecare cozonac. Lasam cozonacii sa creasca in tavi, pana acestia au depasit putin marginea tavii. Batem 2 galbenusuri si ungem cozonacii cu ajutorul unei pensule din silicon. Presaram zahar tos si bobite de mac pe deasupra si bagam cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 °C . Coacem pana cand acestia s-au rumenit, facem testul cu scobitoarea sau cu un betigas special de prajituri, iar cand acesta iese uscat din aluat inseamna ca sunt gata. Il scoatem din tavi dupa ce s-au racit putin, nu imediat, altfel ii putem rupe.

Mult succes!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Postat de mirela0911

Desert melci cu nuca din aluat de cozonac

Aluat: Se pune in putin lapte caldut 1 lgt de zahar, 2 lg de faina si drojdia proaspata. Se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se activeze. In bolul robotului se pune faina, sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.06.2013, 15:22
wowwwwwwwwww ce cozonac baban
la 10.06.2013, 15:24
Super
la 10.06.2013, 15:24
delicios
la 10.06.2013, 15:25
Delicios tare
la 10.06.2013, 15:26

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking