Cozonac floare, cu nuca si finetti

Postat de merisor67 in Prajituri
20 Oct 2013 | 18263 vizualizari
Cozonac floare, cu nuca si finetti

Daca nu ma insel, Meryem Sunar a dat startul pe facebook la aceasta forma frumoasa si apetisanta de aluaturi si cum am vazut ca multe persoane au prestat-o, m-am gandit sa ma alatur si eu. Eu am facut-o din aluat de cozonac si a iesit foarte buna! Cantitatile din reteta sunt pentru o forma cu inel detasabil, avand diametrul de 24 cm.

Ingrediente

  • 2+1 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 200 ml + 1 lingurita, lapte
  • 25 ml ulei
  • 450 gr faina
  • 100 gr unt
  • 1 lingurita sare
  • esenta de trandafir
  • coaja rasa de lamaie
  • 25 gr drojdie
  • 50 gr nuca maruntita
  • 2 linguri finetti

Mod de preparare

Recomandat este ca toate ingredientele sa fie tinute la temperatura camerei cu cateva ore inainte de preparare.

Faina trebuie cernuta de doua ori pentru a deveni pufoasa.

Incepem cu maiaua: intr-un bol frecam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana la lichefiere, folosind o lingura de lemn, apoi adaugam 100 ml lapte caldut si o mana de faina, omogenizam, acoperim bolul si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza maiaua volumul.

In alt bol, frecam untul cu o parte din zahar pana devine spumos, adaugam galbenusurile, esenta si omogenizam.

Punem faina intr-un vas si facem o adancitura la mijlocul ei unde vom amesteca untul cu maiaua crescuta.

Restul de lapte il punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul, sarea, coaja de lamaie si amestecam continuu pana se dilueaza zaharul.

Il lasam sa se raceasca doar putin, atat cat sa putem tine degetul in el.

Eu fac in felul urmator: pun laptele in bolul in care a fost maiaua si clatesc bolul cu el, atunci fierbinte, pentru a nu se pierde din drojdia care ramane intinsa pe peretii bolului, apoi pun totul si in bolul in care a fost untul si uite asa nu pierd nimic.

Incepem sa formam aluatul punand cate putin din lapte peste amestecul de unt cu maia, incorporand in acelasi timp si faina de pe margini, si omogenizam bine. Eu folosesc o lingura de lemn, nu mai murdaresc mixerul.

Scoatem lingura din aluat si cu mainile unse cu ulei incepem sa framantam direct in vasul in care am lucrat si pana acum.

Cand incepe sa se lipeasca aluatul de maini, mai picuram din ulei, mai alternam si cu faina si framantam pana nu se va mai lipi de maini.

Lasam aluatul in vas, il acoperim cu stergare si asteptam sa-si dubleze volumul(asta daca ne ajuta drojdia si faina).

Impartim aluatul in doua, ungem forma cu ulei, detasam inelul si intindem prima parte de aluat direct pe fundul formei.

Ungem aluatul cu finetti, presaram nuca si intindem a doua parte de aluat peste nuca. 

Presam bine cu mainile si delimitam mijlocul florii pe care o vom forma cu ajutorul unor forme de decupat aluaturi.

Apoi cu ajutorul unui cutit cu lama subtire taiem fasii, de 2 cm pe care le rasucim de doua ori astfel incat sa se vada nuca printre spiralele formate.

Asezam inelul si il inchidem, apoi acoperim forma si asteptam sa creasca aluatul 15-20 de minute.

Frecam un galbenus cu 1 lingurita lapte si ungem floarea cu ajutorul unei pensule. 

Coacem cozonacul la 180 de grade pentru 40 de minute.

Cu 5-10 minute inainte de stingerea cuptorului, mai ungem floarea cu ce ne-a mai ramas din compozitia de uns.

Si in final, spalam vasele, multe la numar. :)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare, cu nuca si finetti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (59)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura marmorata cu visine din dulceata

Postat de Patricia_Iordache_79

Prajitura marmorata cu visine din dulceata

Cum preparam blatul: Cernem faina impreuna cu praful de copt. Frecam spuma untul cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugam pe rand ouale, 150 ml. lapte si dupa ce s-a topit tot zaharul,...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea

Postat de oanapl

Desert prajitura cu mere, crema de vanilie si bezea

Dai biscuitii prin masina de tocat si apoi ii amesteci cu untul topit si ii intinzi in tava tapetata cu hartie de copt. Merele curatate de coaja si samburi le tai felii si le pui in tava peste...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.10.2013, 19:30
În sfârșit am fost și eu prima Concluzie: îl iau pe tot că tot nu am făcut ceva dulce
la 20.10.2013, 19:33
O combinatie care-mi place mult!
la 20.10.2013, 19:35
foarte frumos si foarte bun
la 20.10.2013, 19:35
wow, ce bine arata!
la 20.10.2013, 19:36
super

Vezi toate comentariile (59)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking