Cozonac cu nuca si ciocolata

Postat de postavaru in Dulciuri
23 Ian 2012 | 5731 vizualizari
Cozonac cu nuca si ciocolata

Am vazut ieri cozonacii Nadinei si mi-am amintit ca am o reteta nepostata. Acestia sunt cozonacii facuti pentru Craciun. Dupa cum probabil stiti, la noi nu lipsesc cozonacii de Sarbatori. Mie imi plac foarte mult, chiar daca necesita mai multa munca. Am refacut aluatul folosit la cornurile cu ciocolata, aluat pe care vi-l recomand :).

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 250 g iaurt
  • 3 oua
  • 135 g unt
  • 200 g lapte
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 230 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 35 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de rom
  • Pentru umplutura:
  • 225 g nuca macinata
  • 4 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • esenta de rom
  • 200 g ciocolata tip finetti
  • 150 g nuca taiata marunt
  • Pentru finisat:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri de lapte

Mod de preparare

Avem grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte caldut. Lasam 5 minute pana creste putin. Cernem faina intr-un vas si facem o gropita in mijloc apoi adaugam drojdia activata. Pe margini adaugam restul de zahar, vanilia si coaja de lamaie. Peste faina adaugam ouale si incepem sa framantam. Urmeaza iaurtul,
esenta de rom si praful de sare iar apoi laptele caldut si untul topit.

Framantam bine pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de mana. Pentu ca rezultatul final sa fie un cozonac pufos si bun trebuie sa ne inarmam cu putina forta si rabdare.

Dupa ce am framantat aluatul il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul (~1 ora si jumatate).

Intre timp pregatim umplutura:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adugam zaharul si mixamm pana devine spuma lucioasa. Adaugam nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Pentru umplutura de ciocolata amestecam nuca taiata cu ciocolata.

Dupa ce a dospit rasturnam aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 6 parti egale. Pentru fiecare cozonac vom folosi 2 bucati de aluat.

Intindem o bucata in foaie dreptunghiulara, nu prea groasa. Punem o treime din umplutura cu nuca si nivelam. Rulam foaia strans, pe partea mai lunga.

Procedam la fel si cu urmatoarea bucata de aluat, dar de aceasta data vom unge cu o treime din crema de ciocolata.

Rasucim cele doua suluri, iar cozonacul rezultat il vom aseza in tava tapetata cu hartie de copt.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.

Lasam cozonacii in tava, la loc caldut, timp de 20-30 de minute. Dupa ce au crescut ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in 2 linguri de lapte.

Dam tavile la cuptor, la foc mare, timp de 10 minute. Dam apoi focul mic si mai coacem inca 25-30 de minute.

Scoatem din tavi si lasam la racit pe un gratar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (41)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cozonac cu untura in aluat

Postat de merisor67

Desert cozonac cu untura in aluat

Ca la orice aluat de cozonac, toate ingredientele trebuie ținute la temperatura camerei, cam cu 1-2 ore înainte de a le folosi. Făina se cerne de două ori pentru a o aera. La mijlocul...

Citeste continuarea

Desert cornuri cu rahat si ciocolata

Postat de lucy2002

Desert cornuri cu rahat si ciocolata

Cernem faina intr-un bol. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia cu doua linguri de zahar.( lasam 10 minute sa se activeze) Ouale le batem bine cu sare (2 lingurite de sare)...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.01.2012, 14:52
superb arata
la 23.01.2012, 15:01
imi place si mie
la 23.01.2012, 15:10
perfecti!arata foarte frumos
la 23.01.2012, 15:10
foarte faini
la 23.01.2012, 15:20
ce bine arata

Vezi toate comentariile (41)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking