Ingrediente
Ingrediente pentru 2 cozonaci
- 1 kg faina
- 5 oua + 1 pt uns
- 400 g zahar
- 500 ml lapte
- 200 gr unt topit
- esenta de rom (5 linguri)
- coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
- 1 praf sare
- 50 g drojdie proaspata
- 200 g rahat
- 400 g nuca macinata
- 3 linguri nuca de cocos
- 4 linguri cacao
- mac sau nuca de cocos pentru decor
Mod de preparare
Aluatul * se cerne faina, ouale se separa (trebuie sa fie calde, la temperatura camerei); * maiaua (plamadeala) se face din drojdie, putin lapte caldut si 3 linguri de faina si se lasa la crescut la cald cca 15 min; * 250 g zahar si 3 linguri esenta rom se dizolva in laptele caldut; * 5 galbenusuri se amesteca cu praful de sare; * untul se topeste.
Peste faina se adauga maiaua, laptele, galbenusurile, coaja rasa de portocala si lamaie. Se framanta si, spre final, se inglobeaza untul topit treptat (se framanta cu mainile imbibate in grasime). Se lasa la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Umplutura
Peste 5 albusuri batute spuma cu 150 g zahar, se adauga nuca macinata, cacaoa, nuca de cocos si 2 linguri esenta de rom.
Apoi: - se intind foile de aluat, se umplu cu crema (ca in imagini)si se impletesc; - se pune cozonacul in tavile tapetate cu hartie de copt si se mai lasa la dospit inca jumatate de ora; - se ung cu 1 ou si se presoara mac sau nuca de cocos; - se coc la foc mediu aproximativ o ora.
P.s. Tot aceeasi reteta, o folosesc si pt pasca, evident, cantitatile ingredintelor injumatatite.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, cacao si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (15)
|