Cozonac cu nuca si cacao

Postat de momo121 in Dulciuri
24 Apr 2014 | 1687 vizualizari
Cozonac cu nuca si cacao

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 2 plicuri de drojdie uscata
  • 600 ml lapte
  • 200g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 50 g unt
  • 1 lingurita de sare
  • coaja de lamaie si portocala
  • Pentru umplutura:
  • 4 albusuri
  • 10 lg de zahar
  • 4 linguri de cacao
  • 150g miez de nuca
  • esenta de rom
  • Pentru uns:
  • un ou
  • 1 lingura zahar
  • optional puteti presara mac

Mod de preparare

Pentru inceput am facut maiaua: drojdia am dizolvat-o in 5 linguri de lapte caldut si o lingura de zahar, pe urma am pus 1 lingura de faina si am lasat-o 10 minute.

Intr-un lighean am pus faina cu putina sare, pe urma am pus si maiaua, laptele caldut l-am amestecat cu zaharul si l-am turnat peste faina, apoi ouale, cojile de citrice si am inceput sa framant, adaugand treptat untul topit, dar nu fierbinte. Am framantat pana am obtinut un aluat usor lipicios si l-am lasat la dospit pana si-a dublat volumul.

Apoi am impartit aluatul in 2. Am intins prima foaie in forma dreptunghiulara si am pus jumatate din umplutura. Asa am procedat si cu a 2-a foaie.

Le-am pus in 2 tavi de cozonac, tapetate cu hartie de copt, i-am mai lasat 20 min,  apoi am uns cu oul batut bine cu zaharul si i-am bagat la cuptorul preincalzit pentru 1 ora. 

Cand cozonacii sunt inca fierbinti, facem repede un sirop din apa cu zahar si ii ungem deasupra, pentru a se pastra fraged mai mult timp, iar coaja sa nu fie tare.

Umplutura: Am batut albusurile spuma, apoi am adaugat treptat zaharul, dupa ce s-a topit in totalitate am pus si cacaoa, nuca data prin masina de tocat, (eu am maruntit-o), si pe urma esenta de rom. Amestecam totul cu o lingura de lemn.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si cacao" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (2)
Retete similare

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Postat de ela

Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale, drojdia, faina. Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp, apoi le scoatem si le stoarcem. Pregatim...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu nuci si cacao, dospit la rece

Postat de sufletista

Desert cozonac cu nuci si cacao, dospit la rece

Cernem faina, facem o adancitura in mijloc si adaugam drojdia, o lingurita zahar, adaugam putin lapte caldut, amestecam cu putina faina, acoperim si lasam cca 6 min cat activeaza drojdia....

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 24.04.2014, 20:14
Ce bun!
la 25.04.2014, 08:35

Vezi toate comentariile (2)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking