Cozonac fara framantare - reteta mea nr. 100

Postat de TAB1TA in Dulciuri
23 Mai 2013 | 37028 vizualizari
Cozonac fara framantare - reteta mea nr. 100

Am pus ochii pe aceasta reteta inca de cand a postat-o Camelia.:-* Eu am mai modificat-o pe alocuri. E absolut delicios acest cozonac. E o reteta rapida si cu rezultat garantat.

Ingrediente

Pentru aluatul de cozonac:

  • 2-3 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 125 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 500-550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de lamaie
  • coaja de portocala si/sau lamaie

Pentru umplutura de cozonac:

  • 100 g alune macinate
  • 3 linguri mari cu cacao
  • 100 g zahar
  • 1 albus
  • esenta de rom
  • 2-3 linguri de lapte
  • 50 g stafide
  • 200 g rahat

Ingrediente pentru uns:

  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri de lapte

Ingredientele sunt pentru o tava mare de cozonac sau doua mai mici.

Mod de preparare

Pentru reusita cozonacului: in bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute.

Faina se cerne si se pune intr-un castron adanc. In mijlocul fainii se face o adancitura in care  se pune maiaua obtinuta din amestecul de drojdie, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Se lasa la dospit 15-20 de minute intr-un loc cald, ferit de curenti (in cuptorul preincalzit la 40-50° sau sub o patura).

Se adauga ouale, zaharul, sarea, untul topit, esenta de lamaie si laptele, apoi se amesteca cu lingura pana se obtine un aluat elastic.

Se acopera castronul cu un prosop si se pune din nou intr-un loc cald la crescut pana isi dubleaza volumul.

Intre timp pregatim umplutura pentru cozonac: 

Stafidele se pun in apa calduta cu cateva picaturi de esenta de rom pentru cel putin 30 de minute, apoi se scurg bine de apa.

Se amesteca alunele macinate cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi se pune laptele fierbinte si se amesteca pana la omogenizare.

Se scoate aluatul pe masa pudrata cu faina si se imparte in doua.

Se intinde fiecare foaie in forma dreptunghiulara cu grosimea de ~ 0,5 cm si lungimea in functie de forma pe care o aveti.

Se pune umplutura din amesteecul cu cacaua pe fiecare foaie, se adauga stafide si rahat si apoi se ruleaza pe lungime.

Se impletesc cate 2 rulouri pentru a obtine un cozonac. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt.

Se mai lasa in tava 15-20 de minute inainte de a-l baga la cuptor.

Bagam la cuptor tavile de cozonac  in cuptorul preincalzit la 180° pentru  aproximativ 40 de minute pana capata o culoare rumena deasupra.

Dupa ce cozonacul s-a copt, se lasa 5 minute, dupa care se unge cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si se presara pe deasupra zahar.

Se lasa pe gratarul de la aragaz sau se pune la loc cald ferit de curent.

Cozonacul se taie a doua zi sau numai dupa ce s-a racit foarte bine.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare - reteta mea nr. 100" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (88)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Biscuiti (crinkles) cu lamaie

Postat de Dya

Biscuiti (crinkles) cu lamaie

Untul (la temperatura camerei) se taie cuburi (într-un vas, desigur), se adaugă zahărul şi coaja de lămâie. Se mixează până ce se obţine o compoziţie spumoasă. Se...

Citeste continuarea

Chec cu mere si scortisoara

Postat de Pungasa_Rogue

Chec cu mere si scortisoara

Mere: Merele curatate de coaja si seminte se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul si untul si se calesc pana cand scade toata zeama. La final, se adauga scortisoara si se amesteca....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.05.2013, 17:32
Super ti-a iesit! Si eu il am in plan!
la 23.05.2013, 17:34
Da, e super! Chiar merita!
la 23.05.2013, 17:35
super
la 23.05.2013, 17:36
100 de reteteeeeeeeeee! Felicitari!Si ce reteta!
la 23.05.2013, 17:36
Ce bine arata !!!!!!!!!!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (88)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking