Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

Postat de lia in Dulciuri
21 Mai 2012 | 4572 vizualizari
Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

Este o reteta simpla dar grozav de buna  de cozonac, care ma duce cu gandul la copilaria mea. Asa ne facea mama cozonacul cu nuca…si-mi aduc aminte ca nu avea-am rabdare sa se raceasca, nu se putea taia si mama ni-l rupe-a si ne dadea cate o bucata numai sa ne inchida gura…ce vremuri !!!!

Ingrediente

  • Aluat:
  • 200 ml lapte
  • 100 g margarina, topita
  • ¼ lingurita sare
  • 2 linguri zahar
  • 2 oua, putin batute
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • ½ lingurita praf de portocala
  • 600 g faina alba
  • 2 lingurite rase drojdie uscata
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g zahar tos
  • 375 g gem de prune
  • Pt glazura:
  • 1 ou
  • 1 lingura lapte

Mod de preparare

Punem ingredientele in cuva masinii(de paine), exact in ordinea enumerate la aluat. Setam programul pentru framantare si dospire. Daca nu aveti masina, faceti aluatul de mana, exact ca orice aluat clasic.

Intre timp amestecam nuca macinata cu zaharul tos si ne pregatim o tava rotunda(daca dorim sa-I dam cozonacului forma de floare/coronita), pe care o tapetam cu hartie de copt.

Intr-un bol mic, batem oul cu laptele, pentru glazura si-l dam deoparte.

Cand aluatul este crescut si semnalul sonor al masinii, ne anunta ca si-a terminat treaba, scoatem aluatul pe masa de lucru, putin unsa.

Impartim aluatul in trei parti. Doua parti mici, pentru baza si capac si partea mare pentru cozonacul ce va fi umplut.

Incepem cu o bucata mica de coca pe care o intindem cu sucitorul, formand o sfera de dimensiunea tavii si o asezam ca baza pentru cozonac. O ungem cu dulceata, presaram nuca deasupra si o lasam deoparte.

Ne intoarcem acum la bucata mare de coca pe care o intindem cu sucitotul intr-un dreptunghi maricel, ungem cu gem, presaram cu nuca si rulam coca cat mai strans, formand un sul lung.

Taiem in felii pe care le asezam una langa alta in tava, exact ca petalele unei flori si daca nu incap toate (cazul meu), le asezam deasupra vezi foto.

Ungem toata suprafata cu gem ramas si presaram deasupra, restul de nuca cu zahar.

Intindem si cea de a doau bucata mica de coca, intr-o sfera, ceva mai mare decat circumferinta tavii, pe care o punem deasupra feliilor de de coca, avand grija ca marginile de jur imprejur sa le inpingem sub “petale”, astfel incat sa fie bine inchise. Cu o furculita intepam coca din loc in loc, ca aluatul sa poata respire si o lasam la crescut inca 25-30’. In acest tipm pornim cuptorul aragazului.

Inainte sa punem cozonacul in cuptor, il ungem bine cu oul batut.

Coacem cozonacul, la foc moderat,50’. Imediat ce este gata, asa fierbinte, il ungem cu o lingura de smantana grasa, pentru a-i ramane coaja moale si frageda. Nu va faceti griji, fiind fierbinte, imediat se va absorbi smantana, apoi imediat il acoperim cu un prosop si asteptam sa se raceasca. Numai dupa aceia il taiem in felii si-l degustam…

 Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare, cu nuca si gem de prune" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (20)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert fursecuri cu condimente

Postat de mitinita

Desert fursecuri cu condimente

Intr-un bol se combina faina, scortisoara, ghimbirul, cuisoarele, sarea, nucsoara si cardamomul. Untul si zaharul se mixeaza intr-un bol pana cand compozitia devine cremoasa. Se adauga oul...

Citeste continuarea

Desert pancakes cu branza de vaci, fructe uscate si miere

Postat de rocsi_1612

Desert pancakes cu branza de vaci, fructe uscate si miere

Topiti uleiul de cocos. Intr-un bol puneti ouale cu un praf de sare, zaharul si le mixati pana isi maresc volumul. Incorporati uleiul de cocos topit, apoi iaurtul si vanilia. Branza o faramitati...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.05.2012, 19:28
Ce minunatie si ce frumos l-ai aranjat!!! Nici noi nu aveam rabdarica si ne rupea mama un cozonac bucati inca fierbinte
la 21.05.2012, 19:35
nici eu n-am rabdare
la 21.05.2012, 19:47
RuxyRux
Adina ce frumoase amintiri nui asa?
la 21.05.2012, 19:57
ce bine arata! yumy
la 21.05.2012, 20:07
timea multumesc

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking