Cozonac pascuta

Postat de RuxyRux in Prajituri
29 Apr 2013 | 11278 vizualizari
Cozonac pascuta

Probe......:)...cozonac si pascuta la un loc... un dulce care impaca ambele gusturi :)...eu zic ca-i delicios....pe voi daca veti alege sa probati, va astept cu impresii la cald :)...cozonacul nu e inca taiat felii pentru ca e fierbinte...pentru pofticiosii la mirosul irezistibil am rupt un coltisor de cozonac:)...asa ca voi reveni cu fotografii dupa ce se raceste sa il pot taia frumos ... :)

Ingrediente

Aluat cozonac:

  • 1 kg si 700 gr faina( plus o mana pentru infainat)
  • 150 ml lapte dulce( caldut)
  • 500 gr iaurt gras( 10 % grecesc)
  • 200 gr unt gras( de calitate 85 % grasime)
  • 10 galbensuri
  • un praf de sare
  • 2 cuburi de drojdie mari( 100 gr)
  • 100 ml lapte( pentru maia)
  • 1 lingurita de zahar( pentru maia)
  • 750 gr zahar pudra( facut in casa)
  • 7 linguri ulei
  • coaja de lamaie
  • vanilie
  • esenta de rom
  • sofran de India( turmeric) 1/4 lingurita

Compozitia de nuca:

  • 350 gr nuca
  • 1 ciocolata neagra
  • 2 linguri cacao
  • 3 albusuri
  • 100 ml vin alb
  • 1 lingurita esenta de rom
  • zahar numai dupa gust( sa va placa) eu zic maxim 100 gr
  • stafide. rahat, fructe confiate

Umplutura de branza dulce:

  • 7 linguri branza dulce( scursa, cremoasa)
  • 5 linguri de zahar
  • vanilie
  • 3 galbenusuri

pentru uns: 3 galbenusuri:

Mod de preparare

Atunci cand ne apucam de cozonac e bine sa ne rezervam timp numai pentru el .....ingredientele trebuiesc scoase din timp sa nu fie reci de la frigider...sau daca putem sa le incalzim si sa le aducem la aproximativ aceiasi temperatura.

Separam galbenusurile. Cernem faina, preparam maiaua din 100 ml lapte, drojdia toata si o lingurita de zahar, apoi o lasam la crescut la loc caldut( aveti grija sa nu dea afara din vas).

Zaharul il facem pudra. ( masina de cafea)

Topim untul, il amestecam cu galbenusurile, apoi laptele caldut in care am pus vanilia. Punem si iaurtul deasupra.

Faina o amestecam cu zaharul, punem drojdia in mijloc, si turnam ingredientele lichide deasupra.  Adaugam coaja de lamaie si sofranul. Avem nevoie si de un praf de sare.Framantam aluatul pana se leaga si adaugam jumatate din ulei pana il incorporam. Punem si restul de ulei si framantam in jur de  15 sau 20 de minute. La sfarsit infainam aluatul usor si il lasam la crescut in jur de o ora, o ora si jumatate. la loc cald in bucatarie( sau afara la soare daca nu bate vantul) desigur acoperind vasul cu un stergar curat.

Intre timp am preparat compozitia de nuca, am topit ciocolata, la baie de aburi, am amestecat si romul.

Nuca am macinat-o la blender. Am amestecat nuca, ciocolata topita, esenta de rom, zaharul dupa gust  si vinul apoi albusurile batute spuma.

Pentru compozitia de branza amestecam toate ingredientele.

Cand aluatul a crescut frumos, il impaturim in inerior ( il pliem) de trei ori.

Vom imparti aluatul in 3 bucati mari. Fiecare bucata la randul ei o vom imparti in doua bucati maricele. 

Mie mi-au iesit 3 cozonaci cu cate o minipascuta in mijloc.

Pentru blatul minipascutei am luat cate o bucatica de la fiecare din cele doua bucati mari puse deoparte pentru un cozonac, deci 3 bucati mici din care vom face baza pascutelor si sulurile in forma de cruce.( sau putem renunta)

Fiecare bucata am intins-o pe lung si am umplut foaia de cozonac cu  compozitia de nuca, sau  stafide, sau rahat.

Am impletit cate doua suluri si le-am asezat in tava rotunda sub forma de colac. In spatiul din mijloc, am pus bucatica de aluat oprita intinsa cat palma. Acolo am trunat din crema de branza pana am umplut si am ajuns in margine.

Am uns cu galbunsul de ou( atentie nu rece) si am mai lasat la crescut in jur de o jumatate de ora.

Cozonacii i-am copt la cuptorul incins la 180 de grade pentru o ora. Daca vi se pare ca focul ii ia prea repede dupa aproximativ 30 de minute acoperiti deasupra cu o foaie de copt.

Se taie numai rece insa daca nu rezistati ii puteti rupe cu mana :)....merita probati  ca-s tare gustosi :)

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pascuta" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (84)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert pascuta cu branza dulce

Postat de RODIMUR

Desert pascuta cu branza dulce

După ce a crescut suficient, aluatul de cozonac se întinde în foaie subțire, în tava pentru pască. Cine vrea, poate utiliza aluat franțuzesc, dacă nu suportă aluatul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.04.2013, 18:46
la 29.04.2013, 18:49
Abia astept sa fac si eu pasca arata minunat
la 29.04.2013, 18:50
Ela
la 29.04.2013, 18:50
la 29.04.2013, 18:51
Laviii si eu abia astept...si-o sa faca una mareee...numai cu branza muuulta...si numai pentru mine )))

Vezi toate comentariile (84)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking