Cozonac pufos cu cacao si alune

Postat de sasha in Dulciuri
30 Apr 2013 | 9180 vizualizari
Cozonac pufos cu cacao si alune

Dragii mei, sincer va spun, cu mana pe inima, este pentru prima data cand fac cozonac si nici pana acum nu-mi vine sa cred ca e atat de pufos si fraged, ma steptan sa fie vartos,dar hai sa va zic totusi reteta!

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 kg faina
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 L lapte
  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g ulei
  • coaja de portocala
  • 2 esente de portocala
  • Crema:
  • 2 cescute lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 200 g alune nesarate

Mod de preparare

Cernem faina de 3 ori (cea de-a treia este ce mai importanta) asa devine mai pufos. Toata pregatirea aluatului si in timpul cresterii trebuie sa fie foarte cald in camera unde il pregatim.

Intr-un castron se sfarama drojdia cu 3 linguri de zahar si 2 cescute de lapte, se amesteca bine, apoi se face un cuib in mijlocul fainii si se toarna maiaua, se lasa la crescut 30 de minute, daca este umflata, se ia o lingura si se amesteca cu putina faina si se mai lasa inca 15 minute.

Intre timp punem laptele si zaharul odata si se da la foc amestecand continuu ca sa se topeasca zaharul, iar laptele sa fie caldut. Se separa galbebenusul si albusul. Galbenusurile se toarna in lapte si se amesteca bine. Albusurile se mixeaza bine pana isi maresc volumul.

Cand maiaua face bule, adaugam esenta, coaja de lamaie, albusurile si laptele. Se framanta bine bine, cand se lipeste aluatul de maini, ungeti-va mainile in ulei ori de cate ori aveti nevoie. Se ia la gatuit, palme, pumni, descarcati-va toti nervii acumulati in ultima vreme pe aluat cam 30 de minute. Stiu ca vi se pare mult 30 de minute, o sa va placa, e distractiv.  Se lasa la crescut  2h.  

Intre timp ne apucam de crema:  alunele se piseaza, se amesteca cu zaharul, cacaua si laptele. Cand  aluatul a crescut se impatre in 3 parti egale, apoi in 2. Se intinde aluatul, apoi crema si se ruleaza. Asa facem si cu cea de-a doua, le impreunam si le rasucim. Punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei, se lasa la crescut pana ajunge la nivelul tavii.

Din 2 kg de faina ies cam 3-4 tavi de cozonaci. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade, dam  cozonacul in cuptor pentru 45 de minute, apoi se regleaza gradele, la 160. Se ung cu ou si zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu cacao si alune" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Ciocolată de casă

Postat de Zamfira

Ciocolată de casă

Cernem printr-o sită rară cacao-ul și laptele praf. Punem zahărul și apa la fiert, amestecăm tot timpul și lăsăm să fiarbă cel puțin 5 minute. Îl luăm de pe foc și...

Citeste continuarea

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Postat de RODIMUR

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.04.2013, 11:07
Ce reusit este! Bravo!
la 30.04.2013, 11:09
Ti-au iesit foarte bine
la 30.04.2013, 11:11
Pentru prima data ma mira si pe mine
la 30.04.2013, 11:15
super ti-an iesit
la 30.04.2013, 11:33
Bravo! Imi place cum ti-au iesit!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking