Cozonac pufos cu nuca si cacao

Postat de rhapsody in Dulciuri
2 Mai 2013 | 6347 vizualizari
Cozonac pufos cu nuca si cacao

Ca sa nu va prinda Pastele alergand prin magazine dupa cozonaci, va propun sa ii faceti acasa. Sunt incomparabil mai buni decat cei din comert. E adevarat ca necesita ceva munca, dar la final efortul e rasplatit.

Ingrediente

  • 1100 g faina
  • 200 g zahar tos
  • 50 g drojdie proaspata
  • 440 ml lapte caldut (nepasteurizat)
  • 100 ml smantana pentru frisca (cu 30% grasime)
  • 200 g unt topit nesarat (82% grasime)
  • 80 ml ulei de palmier
  • 5 galbenusuri medii (de la oua de tara am folosit eu)
  • coaja de la o lamaie + coaja de la o portocala
  • 1/2 lgt sare
  • Umplutura:
  • 400 g nuca macinata
  • 140 ml lapte fierbinte
  • 2 lg cu varf cacao
  • 5 albusuri
  • 190 g zahar tos
  • Pentru uns:
  • 1 ou + 4-5 lg lapte si 1 lg zahar

Mod de preparare

 Aluat

1. Intr-un vas preparam maiaua  dizolvand drojdia in 300 ml lapte caldut, adaugam 1 lg zahar si 2-3 lg de faina si amestecam, punem vasul intr-un loc caldut si lasam 15 min, pana creste.  

2. Intr-un alt vas, batem galbenusurile cu restul de lapte, zahar, smantana de frisca, coaja de citrice, adaugam treptat si untul topit. 

3. Amestecam faina cu sarea, incorporam apoi maiaua (toata deodata) si compozitia cu galbenusuri in faina, putin cate putin.   

4. Framantam aluatul 30 min, adaugand uleiul de palmier caldut putin cate putin (e obositor...eu am facut febra musculara de la framantat :)) dar rezultatul merita).  

5. Punem un prosop curat deasupra vasului cu aluat si il lasam intr-un loc caldut  la dospit 1.30 - 2 h.    

Umplutura

1. Peste nuca macinata punem cacaoa si amestecam pana la omogenizare, adaugam apoi laptele fierbinte si 30 g zahar tos. Amestecam si lasam deoparte pana se mai raceste putin.  

2. Albusurile le batem cu restul de zahar tos  pana cand iti tripleaza volumul si devin sidefii, iar zaharul s-a topit aproape complet. 3. Incorporam 3/4 din compozitia de albusuri in nuca macinata cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule. Restul albusurilor spuma le vom folosi la asamblat.

Asamblare:

1. Preincalzim cuptorul la 180 °C.

2. Aluatul il taiem in 2 parti egale, apoi fiecare parte o taiem in 2 sau in 3 (depinde cum vreiti sa il impletiti). 

3. Intindem cate o foaie de aluat, o ungem apoi cu 1-2 linguri de albusuri batute, intindem apoi umplutura si rulam. La fel procedam cu toate bucatile de aluat pentru un  cozonac si apoi le impletim.

4. Punem cozonacii in tavi tapetate cu hartie de copt, ii acoperim cu un prosop si ii lasam la dospit inca 30-40 min.   

5. Batem oul cu laptele si cu zaharul si ungem cozonacii. Puteti pune deasupra mac, susan sau zahar tos si introducem la cuptor timp de 45-50 min.  Daca nu s-au rumenit, in ultimele 5 minute crestem temperatura la 200 grade. 

6. Dupa ce ii scoatem din cuptor ii ungem cu 80 ml apa amestecata cu 2 lgt zahar si ii acoperim cu un prosop. Dupa ce s-au racit complet ii bagam in folie alimentara ca sa ramana proaspeti mai mult timp.   

S-aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos cu nuca si cacao" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

Postat de eumimi

Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

Punem faina intr-un bol incapator si ii facem o adancitura in mijloc in care vom pune maiaua. Facem maiaua din 6 linguri de lapte caldut, 1 lingura de zahar si drojdia, amestecam bine pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.05.2013, 09:30
yamyy
la 02.05.2013, 09:38
la 02.05.2013, 09:40
Merge numai bine cu o cafeluta
la 02.05.2013, 09:40
Iammmii!
la 02.05.2013, 10:04
Abia astept cozonac!

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking